"Veliki prasak" u Varaždinu

Obiteljsku kuću Josipa Juraka u Pupačićevoj ulici u Varaždinu ne morate tražiti po broju. Činjenica da je oslikana keramičkim pločicama više je nego dovoljna.

Vlasnik je svestrana umjetnička duša. Počeo je sa slikarstvom i dosad je imao 18 izložbi od Varaždina do Zagreba. U slobodno vrijeme postavljao je keramiku i to je bio njegov izazov.

- Vidio sam kod tih pločica kad sam oblagao kupaone da oko 2 posto otpada na otpad i onda sam razmišljao šta s tim - kaže.

Najprije je jedan dio fasade pokrio mozaikom. Poznat kao slikar religioznih motiva - "Velikim praskom" na svoj je način prikazao nastanak svemira i života.

- Htio sam na neki način kao vjernik dočarati kako je nastao taj svemir i literature sam trebao dosta, trebao sam obrađivati sa stajališta fizike, matematike i nazadnje filozofije i kad sam prikupio literaturu, vidio sam da bi ja to mogao izvesti - ispričao je umjetnik.

Sveta obitelj, Kristovo uskrsnuće, Zvjezdano nebo. Veliki prasak nije dovoljno pogledati, to trebate dulje promatrati, kaže gospodin Jurak.

Iako su na fasadi gotovo sve plohe pokrivene, ima mjesta za realizaciju još jedne ideje - obradio bi temu "križni put." Volje ima, a i želju da njegov nesvakidašnji mozaik, umjetničko viđenje eksplozije svemira - Veliki prasak, završi i u Guinnessovoj knjigi nesvakidašnjih postignuća.