Nakon više od 40 godina na kazališnim daskama - 'Kiklop'

Jedan je od najvećih romana domaće književnosti druge polovine 20. stoljeća, snažno antiratno djelo, posveta boemskom ozračju međuratnoga Zagreba - sve je to 'Kiklop' Ranka Marinkovića, koji na pozornicu zagrebačke Gavelle stiže 22. veljače.

Predstavu prema tom romanu u zagrebačkom HNK-u 1976. režirao je Kosta Spaić, s Radom Šerbedžijom u ulozi Melkiora. O mitskom statusu te predstave dovoljno govori to da više od 40 godina nijedno kazalište nije posegnulo za tim velebnim djelom.

Kiklop će u petak ponovno oživjeti na Gavellinim kazališnim daskama u režiji Saše Anočića, a gost Vijesti iz kulture bio je ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina:Nije tajna da prvi redateljski odabir ravnatelja Ferenčine bio nije bio Saša Anočić, već Zlatko Sviben, koji je počeo raditi s ansamblom, no zbog nezadovoljstva glumaca promijenjen je redatelj.

Franjo Dijak
, kojeg trenutačno gledamo u kinima u nagrađivanom filmu 'Mali', glumi Melkiora. On je bio Svibenov odabir, a Anočić se morao prilagoditi. Dakle, podjelu uloga je zatekao i nije ju mijenjao, iako sam kaže da bi podijelio drugačije.

O posljednjim pripremama za premijeru u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Franjo Dijak, koji tumači ulogu Melkiora, i Dijana Vidušin, koja nastupa u ulozi Vivijane: