Umro naš veliki jezikoslovac Marko Samardžija

U 72. godini umro je jedan od naših najistaknutijih jezikoslovaca, akademik Marko Samardžija. Veći dio iznimno plodne karijere proveo je na Filozofskom fakultetu - na Katedri za hrvatski standardni jezik, a bio je i ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Bio je autor, urednik i priređivač oko 30 znanstveno-stručnih radova o sintaksi, leksikologiji i povijesti hrvatskoga standardnog jezika. Za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 2018. godine, kada je postao i voditelj Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU-a.

Mi smo svi vrlo žalosni zbog smrti profesora Samardžije koji je bio omiljen nastavnik. On je cijeli svoj radni vijek proveo na Filozofskom Fakultetu, od asistenta pa do redovnog profesora, bio je mentor brojnim diplomantima i doktorantima. Bio je naš vrlo istaknuti jezikoslovac, i zapravo je dao vrlo veliki prilog hrvatskoj filologiji i ja vjerujem da će ga generacije pamtiti,  rekla je dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vesna Vlahović-Štetić.

Izraze sućuti obitelji u povodu smrti akademika Marka Samardžije uputio je predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuvši da će ga Hrvatska pamtiti po iznimnome doprinosu jeziku, jezikoslovlju i povijesti standardnoga hrvatskog jezika te kao znanstvenika koji nas je zadužio afirmacijom hrvatskoga jezičnog, kulturnog i povijesnog identiteta.

In memoriam akademiku Samardžiji donosimo u emisiji Bilješke o jeziku večeras u 21 sat na HRT3.