Agape nagrađen na filmskom festivalu u Stockholmu

Film Agape, kojemu je Hrvatska radiotelevizija (HRT) producent uz Telefilm, osvojio je ''Nagradu BaNeFF 2019.'' na Balkan festivalu novog filma, koji se osmi put održao u Stockholmu. 

Ova nagrada zbližava nas i Šveđane. Imao sam sastanak u Švedskom filmskom institutu gdje sam razgovarao sa šeficom manjinskih koprodukcija. Tamo sam predstavio svoj novi projekt. Nadam se da će ova nagrada pomoći da prvi put napravimo hrvatsko – švedski koprodukciju,  poručio je redatelj Branko Schmidt.

Nagrada je uručena na svečanoj dodjeli 17. veljače . redatelju i ko-scenaristu Branku Schmidtu, a o nagradama je odlučivao žiri u sastavu: redateljica i producentica Lena Koppel, multimedijska umjetnica i slikarica Madeleine Hatz, glumica Ludmila A. Thurne te glumac Čedomir Djordjevic. Cilj tog festivala jest upoznati Šveđane s filmovima iz zapadne i jugoistočne regije, a na istom festivalu 2014.  kao najbolji redatelj Branko Schmidt i najbolji film festivala nagrađen je Ljudožder vegetarijanac.

Ove godine s festivalskom temom identiteta, žiri je prepoznao film Agape kao inovativan i hrabar prikaz kontroverzne teme,  izjavila je urednica filma Maja Gregl.

Agape je film o božjoj milosti, o ljubavi Boga prema čovjeku zabludjelom na krivi put. Premda je to sadržajno priča o svećeniku pedofilu i  ljubavnom trokutu s dvojicom krizmanika, kojeg crkva degradira, a krizmanici na kraju istuku, film počiva na duboko humanoj i pozitivnoj premisi prema kojoj se čovjek ima suočiti sa sobom da bi spoznao ljubav veću od svih zemaljskih, onu božju.

Film je na 64. Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatnu arenu za montažu. Glavni glumac Goran Bogdan za ulogu svećenika dobio je godišnju nagradu Vladimir Nazor, a na 19. Festivalu del Cinema Europeo u talijanskom gradu Lecceu proglašen je najboljim europskim glumcem. Također je dobitnik i nagrada Zlatni studio i Večernjakove ruže.