Počinje dječji festival Kino Kino

Četvrto izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu‒Kino Kino počinje danas u zagrebačkom kinu Europa svečanom premijerom domaćeg znanstveno-fantastičnog filma 'Moj dida je pao s Marsa', a trajat će do 24.veljače.

Program festivala skrojen je po dječjoj mjeri i zajednički odlazak u kino pretvara u posebno i drugačije iskustvo za djecu, ali i odrasle, poručuju organizatori ističući da sve posjetitelje očekuje program ispunjen brojnim filmskim projekcijama i raznim događanjima zbog kojih će omiljeno zagrebačko kino na pet dana postati mjesto druženja i zabave, ali i učenja za svoju najmlađu kinopubliku kroz susrete s filmskim profesionalcima i gostima festivala.

Konkurencija ovogodišnjeg glavnog natjecateljskog programa donosi osam recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, u programu su i Moje neobično ljeto s Tess, dobitnik posebnog priznanja žirija u programu Generacija Kplus na upravo završenom Berlinaleu, Supa Modo, nedavno proglašen najboljim europskim filmom za djecu, i Zlogonje, najuspješnije regionalno ostvarenje za djecu u posljednjih nekoliko godina, dobitnik brojnih festivalskih nagrada, između ostalih i one za najbolji film prestižnog festivala TIFF Kids u Torontu.

Redatelj Steven Wouterlood stiže u Zagreb na hrvatsku premijeru Tess ravno iz Berlina, a i brojna ekipa predvođena redateljem Raškom Miljkovićem uveličat će zagrebačku premijeru Zlogonja.

U programu Klasici s gostima Petar i Vesna Krelja izabrali su kultno ostvarenje Kreše Golika  Imam dvije mame i dva tate, neozbiljnu dramu o ozbiljnim stvarima koja će nam pružiti rijetku priliku da na velikom platnu pogledamo legendarne glumačke izvedbe Mije Oremović i Relje Bašića.

Klasik u izboru Matije Dedića njegov je najdraži film iz djetinjstva, Tajna starog tavana redatelja Vladimira Tadeja. Glazbu za film skladao je Matijin otac, jednako slavni kantautor za djecu i odrasle, Arsen Dedić.

Dio programa KinoKina po prvi put će gostovati u drugim gradovima Hrvatske, za početak u kinima u Rijeci (Art-kino Croatia) i Dubrovniku (Kino Sloboda), a cjelokupni raspored, koji obuhvaća niz zanimljivih radionica i popratnih programa potražite na internetskoj stranici festivala.

O programu festivala u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su koordinatorica festivala Katarina Crnčić, redateljica i voditeljica radionica na KinoKino festivalu Čejen Černić, te članovi dječjeg žirija Kan Priselac Novačić i Luna Culjak: