Simbolički govor minijatura u misalima

Povjesničar umjetnosti Milan Pelc objavio je monografiju 'Minijature u misalima zagrebačkoga biskupa Jurja od Topuskog'. Minijature naslikane u dva misala povezuju se s narudžbom tadašnjeg pomoćnog zagrebačkog biskupa Jurja.

Glavni dijelovi obaju misala nastali su potkraj 15., odnosno početkom 16. stoljeća. U svakome su i dodaci iz kasnijih razdoblja, posebice iz vremena biskupa Aleksandra Mikulića s kraja 17. stoljeća.

Otkrio sam mnogo detalja koji se tiču simbolike i simboličkog govora koji upućuje na obrazovanost naručitelja, pomoćnog zagrebačkog biskupa Jurja, ali i na obrazovanost njegova sitnoslikara – za sada nepoznatog, ali vrlo kvalitetnog majstora,  kaže dr. sc. Milan Pelc.

U studiji o minijaturama obrađen je važan sitnoslikarski opus kasnogotičkoga majstora koji je potkraj 15. stoljeća radio u Zagrebu za dvojicu tadašnjih biskupa.

Iluminirani kodeksi obrađeni u ovom radu, a posebice misal iz Riznice katedrale, svrstavaju se među ključna ostvarenja hrvatske kulturne i umjetničke baštine.