9. ožujka 1451. - Rođen Amerigo Vespucci

Na današnji dan 1451. godine u Firenci je rođen Amerigo Vespucci, talijanski istraživač i pomorac u španjolskoj i portugalskoj službi. 

Ploveći pod španjolskom zastavom 1499-1500. stigao je do lagune Maracaibo i nazvao je Malom Venecijom (Venezuela). Tijekom 1501. i 1502. u službi Portugala dopro do Brazila te otkrio zaljeve Rio de Janeiro i Rio de la Plata. Za razliku od Kolumba, bio je uvjeren da je otkrio "novi svijet" koji se nalazi između Europe i Azije.  

Zahvaljujući kartografima koji su zanemarili Kolumba, novi kontinent dobio je ime po njegovom latiniziranom imenu (Americus) - Amerika. Naime, godine 1507. njemački kartograf Martin Waldseemuller izradio je kartu zemlje koju je nazvao po Vespucciju. Svoje karte je Waldseemuller prodavao širom Evrope i ljudi su počeli koristiti ime Amerika za novootkrivenu zemlju. Kasnije je ime korišteno i za područje otkriveno sjevernije, Sjevernu Ameriku. Posljednju poznatu originalnu kopiju te karte njemačkog kartografa nedavno je otkupila Kongresna biblioteka u Washingtonu. 

Za svog života Vespucci je napisao nekoliko poznatih pisama kojima opisuje običaje domorodaca. Obolio je od malarije i umro u Sevilli, 22. veljače 1512.