Kina: Festival ledenih skulptura zatvoren zbog 'visokih' temperatura

Skulpture izrađene od leda u Ledenome vrtu koji se prostire na 800.000 četvornih metara u Harbinu, glavnome gradu sjeveroistočne kineske pokrajine Heilongjiang, otopile su se zbog iznenadnog povećanja temperatura, prisilivši organizatore da ga zatvore ranije nego što je uobičajeno.

Zimski festival u Harbinu još od ranih osamdesetih privlači milijune posjetitelja iz cijelog svijeta. Njegov središnji dio međunarodno je natjecanje u izradi skulptura od leda. Ove je godine svoje radove predstavilo 16 ekipa iz 12 zemalja svijeta pa je ondje izloženo 2019 snjegovića, od kojih najviši ima 20 metara i 19 centimetara.

Za izradu skulptura upotrijebljeno je oko 110 tisuća kubnih metara leda i 120 tisuća kubnih metara snijega. Harbin je jedan od najhladnijih kineskih gradova, a temperature se ondje spuštaju i do 35 stupnjeva ispod nule. No ove godine organizatori nisu imali sreće, a Zimski festival moraju zatvoriti 10 dana prije nego što je predviđeno.

- Temperature su iznad nule. Naravno, to nam nije drago - rekao je jedan od zaposlenika parka, dodajući da su ga odlučili zatvoriti za posjetitelje iz sigurnosnih razloga jer su se skulpture počele otapati. Od otvorenja 23. prosinca 2018. skulpture su privukle više od milijun posjetitelja.

Posjetitelji koji su odavno napravili rezervacije kako bi se divili mini ledenim replikama Koloseja ili Milanske katedrale razočarani su zbog odluke o zatvaranju. Park je prošle godine zatvoren 10. ožujka.

Karte i novci posjetiteljima su vraćeni, a organizatori se nadaju da će dogodine imati više sreće s vremenom.