'nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika'

Izložba Gorana Trbuljaka 'nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika', koja će večeras biti otvorena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, predstavlja oko 230 Trbuljakovih radova iz serije 'Ovojeizam', u vidu zapisa pisaćim strojem na papirima A4 formata.

Kustos izložbe Tevž Logar rekao je da se s Trubljakovim umjetničkim djelovanjem intenzivnije susreo tijekom pripremanja umjetničkove monografije objavljene prošle godine. U tom procesu izdvojio je seriju radova 'Ovojeizam', nastalu u razdoblju od 1971. do 1981. godine, doba Trbuljakova najintenzivnijeg umjetničkog stvaranja.

Logar je istaknuo da je uočio kako se u tim radovima prepoznaju odlike nekih budućih Trbuljakovih umjetničkih izraza. Ovo nije retrospektiva jer ju je Trbuljak imao još 1981. godine, nego je presjek njegovog razmišljanja o činu gledanja i percepciji umjetnosti. Radovi pružaju uvid u protekla razdoblja, ali su i danas aktualni jer se sistem institucija niti podjele moći na području kulturnog života nisu promijenili,  rekao je Logar.Goran Trbuljak rekao je da je počeo pisati ove rečenice s idejom da se odmakne od klasičnog slikarstva ili kiparstva. Želio sam pokazati da se i s najjednostavnijim sredstvima može rukovati i stvarati, rekao je Trbuljak, koji je istaknuo da ovaj njegov pristup nije posebno inovativan, jer su slično radile i generacije umjetnika prije njega.

Bilo mi je važno da ti bezvrijedni papiri stoje u muzejima i galerijama pokraj vrlo vrijednih likovnih djela, dodao je Trbuljak.

Izložba se postavlja u sklopu pretprograma Rijeka 2020 - Europske prijestolnice kulture 'Doba moći'. Koordinator tog programa Dominik Grdić rekao je da ovaj programski pravac nastoji propitivati zajedničku povijest ovih krajeva, kako europsku tako i lokalnu, a jedan od glavnih partnera pri tome je MMSU.

Na ovoj izložbi se ispituje odnos moći između ustanova, umjetniika, kritičara i medija te je dio ciklusa velikih domaćih autora koji je počeo retrospektivom Tomislava Gotovca. Do kraja ove godine u ciklusu će se predstaviti radovi Vlade Marteka i Gorana Petercola.

Tijekom trajanja izložbe Gorana Trbuljaka do 12. svibnja, organizirat će se edukacijski programi, posebno za srednjoškolce na temu konceptualne umjetnosti.

S obzirom na to da je Trubljak i filmski snimatelj, u suradnji s Art kinom će se prirediti projekcije dugometražnog filma 'Izgubljeni zavičaj' i dvaju Trbuljakovih eksperimentalnih filmova.

Razgovor s Goranom Trbuljakom poslušajte na internetskoj stranici HRT - Radio Rijeke.
Trbuljak u MMSU-u: nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika