Estetska medicina produžuje mladost?

Jedna od najbrže rastućih industrija u medicini danas je estetska medicina. To su minimalno invazivni i nekirurški zahvati koji se većinom koriste za pomlađivanje. No, problem je što se u posljednje vrijeme ovime bave i oni koji nisu dovoljno educirani i nemaju potrebne certifikate pa može doći do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

O ovom problemu govorio je u emisiji „Studio 4“, Željko Rotim, predsjednik Hrvatskog društva estetske medicine.

Rotim je rekao kao estetska medicina obuhvaća široki pojam koji obuhvaća i estetsku kirurgiju. Estetska medicina podrazumijeva neinvazivne ili minimalno invazivne metode. To su injekcijske metode i metode i metode raznim medicinskim uređajima.

- Najčešći su zahvati hijaluronskim filerima. To su preparati koji se ubrizgavaju ispod razine kože da bi se dobio efekt popunjavanja volumena i popunjavanja bora. To su preparati koji produžuju mladost.

- Hijaluronska punila i botoks su po meni najbolji anti ageing zahvat, rekao je Rotim.

- Botoks, ako se koristi u određenim dozama, nije štetan i dovodi do opuštanja mišića i tako je našao primjenu u estetskoj medicini.

Ovi su tretmani su jednostavni, neopasni, ali nisu 100 posto sigurni. Kod takvih zahvata važno je znanje anatomije. Ako toga nema može doći do odumiranja tkiva, tzv. nekroze.

- Ove postupke mogu raditi samo doktori medicine i stomatologije u primjerenim medicinskim uvjetima, ali to rade razni ljudi. Komplikacije nisu česte, ali mogu biti dramatične, naglašava Rotim.

Rotim govori kako ove metode traju najviše godinu i pol dana, a onda se moraju ponoviti.

U ožujku će se održati deveti kongres estetske medicine u Opatiji. To je najveći kongres u regiji. To je kongres gdje se mogu dobiti nova znanja.

Rotim govori kako kod njega na tretmane dolaze „obični“ ljudi koji ne žele da se zna da su bili na tretmanu zato što je to u Hrvatskoj još uvijek tabu tema.

- Ne postoji donja granica kada dolaze moje pacijentice na zahvat, ali ja se protivim zahvatima pacijenticama ispod 18 godina. Gornja granica je oko 58 godina, zato što više ovdje fileri nemaju smisla, govori Rotim.