Visibabe su tu, ali ne smiju se brati!

Do službenog početka proljeća još je mjesec dana. No već su se pojavili prvi vjesnici. Visibabe ili zvončići, nažalost, mamac su brojnim beračima.

Već u vrtiću djeca pjevaju pjesmice o visibabama, zvončićima, jaglacima tako da možemo reći da svi manje - više dobro znaju vjesnike proljeća. Većina ih nikne s prvim toplijim zrakama sunca, a iz godine u godinu sve ranije.

- To su sve posljedice klimatskih promjena. S time da ove proljetnice su jedna od ljepših promjena jer klimatske promjene su daleko više od toga. A to ćemo osjetiti na koži već idućih godina, dakle veće suše, veće poplave - kaže Ivana Roko iz Međimurske prirode - javna ustanova za zaštitu prirode.

To je tek jedan od znakova kojim nas priroda upozorava da je trebamo čuvati. I naizgled bezazlen potez, poput branja nekog cvijeća, može pokrenuti lavinu negativnih promjena u tom savršenom prirodnom lancu.

Ivana Roko poziva, kako je rekla, i male i velike da to ne rade jer su upravo te prve proljetnice prvi izvoz hrane za mnoge nama vrlo bitne kukce, oprašivače - pčele, bumbare, leptire. Svi znamo i priča se godinama kako su upravo te vrste jedne od najugroženijih vrsta, upozorava Roko i napominje da branjem proljetnica kao i čupanjem s lukovicom ugrožavamo njihova prirodna staništa.

Jako je teško napraviti  jednake uvjete kao što su u šumi, upravo zato mnogima ne uspijevaju u dvorištu. Zato, nemojte brati, pogotovo ne s lukovicom jer ako uzmete lukovicu uzmete cijelu biljku i ona više iduće godine neće rasti u šumi!

Ne samo da branjem činimo nepovratnu štetu prirodi već iz neznanja radimo i ono što ne smijemo. Većina je proljetnica zaštićena i ne smije se brati.