"Posel se deli na fašničkoj baušteli"

Počeo je 193. samoborski fašnik, najstarija i najveća pokladna manifestacija u ovom dijelu Hrvatske - Samoborski fašnik, pod motom "Posel se deli na fašničkoj baušteli". 

U 19 sati, na središnjoj pozornici 'Trga fašničkih velikana', nova vlast je preuzela ključeve Grada. Sve do 5. ožujka, kada je velika završna povorka, Samoborom vladaju Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal. Uz poruku "Posel se deli na fašničkoj baušteli", nova vlast pod svoje krilo prima napaćeno radništvo.Uz Songkillerse i TBF, Let 3 i El Combo, Nenu Belana i Fiumense te brojne druge izvođače od danas do 5. ožujka Samoborski fašnik ugostit će desetke tisuća maškara.

Spremaju šarene dječje povorke, satirični nastupi uz jedinstvena alegorijska kola, gostujuće maskirane grupe iz Hrvatske i Slovenije, nagrade za maskirane natjecatelje, glazbeni program, sportske i zabavne igre za vješte i nevješte, luna park, hrana, piće, suveniri, bogata prigodna ugostiteljska ponuda i dobra zabava.

Svakog dana birat će se najbolje maske, a Fašnička patrola će samoinicijativno nagrađivati one maškare koje možda nisu spremne za izlazak na fašničku pozornicu. U velikom finalu završnog dana 193. Samoborskog fašnika odabrat će se najbolje.

Od sportsko-zabavnih aktivnosti, uz tradicionalnu orijentacijsku trku Srakotrk za maskirane mališane, novoizmišljen je Fašnički triatlon na klizalištu u bivšoj vojarni, a demonstrirat će se i umijeće vožnje bagera žmirečki, jer se sprema i zabavna Bauštelska utrka. Prateće tiskovine Samoborskog fašnika, satirični listovi Sraka i Ričet, besplatni su za sve posjetitelje.
Samoborski fašnik u Studiju 4 najavile su gošće: Đurđica Pleše, u Samoboru poznatija i kao Sraka te Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice zagrebačke županije: