12. ožujka 1881. - Rođen Mustafa Kemal Paša Atatürk

Veliki turski državnik i "otac Turaka" Mustafa Kemal Paša Atatürk rođen je 12. ožujka 1881. u Thessaloníkiju, a umro je 10. studenoga 1938. u Istanbulu.

Velika turska narodna skupština proglasila je 13. kolovoza 1923. republiku, a velikog borca za oslobođenje Turske od strane okupacije i dominacije i provjerenog protivnika sultanskog samodržavlja, Mustafu Kemal Pašu, izabrala za prvoga turskog predsjednika.

Mladoturci su ponudili novi program koji je trebao Tursku izvesti iz srednjovjekovnog mraka i uvesti je u red modernih svjetskih država. Taj pokret vodi genijalni državnik, veliki vojskovođa i odani borac za novu Tursku - Mustafa Kemal Paša Atatürk.

Poslije sloma u Prvome svjetskom ratu Turska je okupirana i pobjednici je namjeravaju svesti na petinu nekadašnjeg područja. Kemal Paša vodi nacionalni pokret za nezavisnost Turske, otkazuje poslušnost vladi u Istanbulu i osniva novu vladu u Ankari.

Izvanrednim vojnim uspjesima i bitkama (koje sam vodi) Kemal - paša uspijeva otjerati Grke iz Turske i brzim napredovanjem prema Carigradu dovesti u pitanje okupacijski status pobjednika iz Prvoga svjetskog rata. U dramatičnim okolnostima sporazumno se ukida osvajačka Turska koja se morala odreći Arabije, Egipta, Sudana, Tripolitanije, Mezopotamije, Palestine i Sirije, otoka Lemnos, Samotrake, Mitilene, Hiosa, Samosa, Nikarije i svih drugih otoka koji su udaljeni više od tri milje od turskih obala.

U novoj Turskoj, čije su granice napokon određene, pod vodstvom Kemal - paše, događaju se duboke društvene reforme. Ukida se sultanat, svi građani postaju ravnopravni, golemi veleposjedi aga i paša dolaze pod udar agrarne reforme, organizira se moderno pravosuđe, odvaja se crkva od države, reformiraju se kalendar i jezik, uvodi se latinica kao pismo, zabranjuje se nošenje fesa i feredže i žene dobivaju pravo glasa.

Turska postaje moderna zemlja i Turci svomu vođi, pobjedniku nad neprijateljima i osnivaču kemalizma kao vodeće ideologije, svomu Mustafi Kemal Paši, podaruju visoki naslov Atatürk, što u prijevodu znači - otac Turaka.