Knjiga koja stoji 25 tisuća kuna

Knjiga 'Veličanstveni Leonardo', sada prevedena i u nas, objavljena je u povodu 500. obljetnice smrti Leonarda da Vincija. Provjerili smo zašto je cijena tog izdanja vrtoglavih 25 tisuća kuna.

Knjiga je u Hrvatskoj objavljena u samo 200 numeriranih primjeraka, a u cijelom svijetu postoji tek 3 tisuće primjeraka. Taj najpotpuniji prikaz Leonarda da Vincija – slikara, arhitekta, znanstvenika, tehnologa i konstruktora – ručno je uvezan u kožu, a 16 stranica unutar knjige tiskano je na pergamentu, na kakvome je crtao i pisao i sâm Leonardo, objašnjavaju iz izdavačke kuće Mozaik knjiga koja je objavila 'Veličanstvenog Leonarda' na našem tržištu.

Ali to nije sve - uz knjigu potencijalni kupci tog divot-izdanja dobit će i reprodukcije 'Posljednje večere' i 'Mona Lise', numeriranu serigrafiju crteža 'Bella principessa', kovanicu iskovanu strojem koji je projektirao Leonardo, te par zaštitnih rukavica.

Pogledajte RAI-jevu priču o knjizi 'Veličanstveni Leonardo':


Autori tekstova su Alessandro Vezzosi, direktor muzeja Museo Ideale, i povjesničarka Agnese Sabato, oboje svjetski priznati poznavatelji Leonardova života i djela, a knjigu je na hrvatski prevela Josipa Lulić, profesorica povijesti umjetnosti i talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu.

O izdanju 'Veličanstveni Leonardo' i značaju Leonarda u umjetnosti i znanosti ekipa emisije Kultura s nogu, koju emitiramo srijedom navečer na HRT1 te na usluzi HRTi, razgovarala je s profesoricom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. Sanjom Cvetnić te Markom Hadjurom iz izdavačke kuće Mozaik knjiga: