Arnerić: Za moj uzrast nešto baš i nema uloga

Međunarodna konferencija o položaju žena u filmskoj industriji, odnosno o njihovoj podzastupljenosti na tom području u odnosu na muškarce, počela je danas u zagrebačkom Muzeju Mimara, u organizaciji Društva hrvatskih filmskih redatelja.

-
Tema pozicije žena u filmu zadnjih desetak godina je dosta relevantna i puno se raspravlja o njoj na različitim europskim forumima i zato mi je drago da je Društvo redatelja zajedno s partnerima odlučilo na ovakav način otvoriti tu temu u Hrvatskoj, bez obzira što smo svjesni da je još uvijek iznimna podzastupljenost žena u filmskoj industriji, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Po njezinim riječima, ohrabrujuće je što se zadnjih godina cijeli niz filmskih redateljica, bilo kao debitantica, stasao i pojavio u hrvatskom filmu i postigle su velike uspjehe.

- To je nešto što treba afirmirati i razgovarati o tome, a bit će zanimljivo čuti iskustva iz drugih država, da možda i mi čujemo što treba dalje raditi da se ova tema otvori u javnosti i filmskoj struci, dodala je Obuljen Koržinek.

Obuljen smatra kako, kada su u pitanju zakonske inicijative na tu temu, treba biti oprezan oko bilo kakvog tipa kvota ili posebnih sustava podrške, no važno je stvarati okruženje u kojem će se žene i muškarci osjećati da su ravnopravni u svim natječajima i poslovima kulture i umjetnosti, pa će se i više žena odlučivati za te profesije.

Konferencija je otvorio okrugli stol "Film je muškog, a filmska industrija ženskog roda?", na kojemu su predstavljeni konkretni podaci o situaciji u filmskoj industriji kada je riječ o ženama. O temi su govorile Pauline Durand Vialle, izvršna direktorica Federation of European Directors (FERA-e), Kristina Börjeson, predstavnica Švedske u Eurimagesu, Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe - Ured MEDIA i Francine Raveney, članica Sekretarijata Eurimagesa zadužena za pitanja rodne ravnopravnosti.

Prvi dan dvodnevne konferencije održat će se i panel "Autorska prava = ženska prava", te prikazati film "Deveti krug" (1960) koji će podsjetiti na scenaristicu Zoru Dirnbach, prvu ženu koja je dobila Pulsku Zlatnu arenu.

Konferencija je u petak podijeljena u nekoliko segmenata u okviru kojih će u "Sve o Evi" o svojim glumačkim iskustvima govoriti Neda Arnerić, Lana Barić, Vanesa Glodjo, Hélne Kuhn  i Ksenija Marinković.

Neda Arnerić i Teona Strugar Mitevska gostovale su u HRT-ovoj emisiji "Dobar dan, Hrvatska".  Redateljica Teona Strugar Mitevska iz Makedonije govorila je o velikom uspjehu njezinog filma "Bog postoji, ime joj je Petrunija" te je kazala koje je sve nagrade dosad dobio. Neda Arnerić, srbijanska glumica i diva kinematografije bivše Jugoslavije, u čijem je opusu 100-ak filmova, izjavila je među ostalim da joj je žao što se u našoj regiji više ne radi ozbiljan dramski program.

- Nije me dugo bilo. Sve me manje ima. Za moj uzrast nešto baš i nema uloga. Čekam da se pojavi dobar tekst, dobra ponuda, kazala je Arnerić i dodala da je u Zagrebu na konferenciji koja se bavi ženama u kinematografiji jer je shvatila da sama mora nešto uraditi, a ne samo čekati kod kuće da joj se ponudi dobra uloga. "Puno glumica se bavi i produkcijom i pisanjem i režiranjem", izjavila je među ostalim Arnerić.