Fotografkinja Petra Slobodnjak: 'Lado me totalno izuo iz cipela'

Petra Slobodnjak završila je grafički dizajn, ali njezina velika ljubav je fotografija. Prije tri godine počela je fotografirati Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, koji ove godine slavi 70. godišnjicu.

Velika proslava počela je upravo Petrinom izložbom 'Lado / tragovi / reljefi', koju možete pogledati u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt do 24. veljače.

Umjetnici ansambla Lado dobro su poznati diljem svijeta. Prije tri godine pridružila im se još jedna velika umjetnica koju nemamo priliku vidjeti i čuti na sceni - fotografkinja Petra Slobodnjak.

Folklor nisam fotografirala nikada i prvi put kada sam stala pred njih ansambl me totalno 'izuo iz cipela' i energija koju su poslali s te pozornice - tako da sam htjela naučiti više i pokazati još više i ostala sam s njima,  kaže Petra Slobodnjak.

Sada Petrine fotografije Ladovce izuvaju iz opanaka, ali i brojne obožavatelje ovoga nacionalnog ansambla. Posao nije lak, kaže Petra, no voli izazove, a ansambl ju je prigrlio kao punopravnu članicu, iz čijeg se zagrljaj teško oteti.

Prije svake sezone, prije svakog koncerta, ja pogledam koreografije i naučim gdje će oni biti, gdje su određene pozicije. Teško ih je fotografirati zato što se kreću dosta brzo, a svjetlosni uvjeti nisu idealni , ali snalazim se ja,  priča nam Petra.
Ansambl Lado u oku fotografkinje Petre Slobodnjak
Umjetnički voditelj ansambla Lado Andrija Ivančan Petru opisuje kao sjajnu osobu: Jako je bitno, kad radite s ovakvim umjetničkim ansamblom, da osjećate taj umjetnički senzibilitet. Morate ljude poznavati, a Petra je dio nas.

Članica Lada Irena Matica kaže da ih nazivaju putujućim muzejom: Mi plešemo i pjevamo i nosimo te nošnje, a Petra ima fantastično oko i uvijek dobro ispadnem na njenim slikama.

Irena je samo jedna od brojnih modela zadovoljnih Petrinim fotografijama. Muze ili omiljeni modeli u ansamblu ipak ne postoje: Meni su oni svi jako dragi i sve ih jako volim i kada 'fotkam' ne tražim točno određenu osobu nego onoga tko mi je u toj dvorani u tom trenutku na poziciji na kojoj sam ja i na kojoj je on dostupan i tko ima najzanimljiviji pokret. Tako da nemam miljenike, nego jednostavno situaciju,  ističe Petra Slobodnjak.

Plesni voditelj ansambla Lado Alen Šušković Petri u ime svih izvođača zahvaljuje na trudu, elanu i potpori koju im pruža: Nadam se da smo i mi dobri prema njoj i da joj pomažemo kada joj treba.

Iako svi hvale Petrin rad, što dokazuju i brojni lajkovi te komentari na društvenim mrežama, njoj je ipak najvažnije da je ansambl zadovoljan. I danas se svakoj novoj probi i koncertu veseli  baš kao i prvoga dana kada je došla u Lado.

Koliko god je svaki put slična pozornica opet je to nešto novo i nešto drugačije i tjera te da ispočetka proživiš sezonu s njima. Tako da bih ostala ja još neko vrijeme,  priznaje Petra.

Mlada Petra vremena ima napretek. Njezina fotografija dokumentira samo mali trenutak u vremenu i otima zaboravu ono najvrednije - bogatstvo hrvatske tradicijske kulture.