Loš položaj žena u filmskoj industriji

Samo 5 posto filmova koji su tijekom povijesti uvršteni u konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu režirale su žene, a u našoj Puli čak upola manje – 2,7 posto. Zato se filmašice organiziraju i razmjenjuju iskustva.

Dio je tih napora i dvodnevna Međunarodna konferencija o ženama u filmskoj industriji koja se održava u Zagrebu. Nizom okruglih stolova, panela, predavanja i projekcija ugledne domaće i svjetske filmašice progovaraju o njima važnim temama - vidljivosti filmskih stvarateljica, njihovoj zastupljenosti, ravnopravnosti i autorskim pravima.

Želja nam je podijeliti sa sudionicama informacije koje smo prikupili. One mogu biti vrlo korisne u borbi za naša prava, za pravedne uvjete rada i plaćanje filmskih redateljica u Europi,  poručila je izvršna direktorica FERA-e Pauline Durand-Vialle.

Jugoslavenska glumačka legenda Neda Arnerić glumila je u 40 predstava i snimila više od 150 televizijskih drama i igranih filmova. Današnju situaciju ne smatra povoljnom za svoju profesiju.

Ja se bavim isključivo onim što najbolje znam, a to je moj glumački posao. Pokušala sam objasniti sebi, a možda i drugima zašto nema dobrih ženskih uloga u kinematografiji u ovom podneblju,  istaknula je Neda Arnerić.

Arnerić: Za moj uzrast nešto baš i nema uloga
Francine Reveney osnivačica je i bivša direktorica Europske mreže žena u audiovizualnoj industriji, u kojoj je nadgledala istraživanja, obuku i umrežavanje: Istaknula bih preporuke Vijeća Europe o rodnoj ravnopravnosti u audiovizualnom sektoru. One sadržavaju jasne smjernice za sve zemlje o tome kako poboljšati situaciju. Zato mislim da su ovakve konferencije izvrsna ideja,  ustvrdila je članica Tajništva Eurimagesa Francine Raveney.

Želimo ravnopravnu zastupljenost u okviru MEDIA-nih natječaja i dodatnu podršku onima koji nisu jednako zastupljeni, a to su upravo žene u europskoj audiovizualnoj industriji,  kaže voditeljica DKE - Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović.

Kako ističe ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kad je o umjetnosti riječ - kvote ne treba strogo određivati: Ono što je važno je stvarati okruženje u kojem će se i žene i muškarci osjećati ravnopravno u svim natječajima u svim poslovima u području kulture i umjetnosti,  smatra ministrica kulture.

Na programu konferencije je - među ostalim - i projekcija filma Deveti krug u spomen na scenaristicu Zoru Dirnbach, prvu ženu koja je dobila pulsku Zlatnu arenu.