Uoči 'Kiklopa': 'Marinković nas spaja'

'Marinković nas spaja' naslov je književne večeri priređene u Matici hrvatskoj, održane uoči prvog kazališnog 'Kiklopa' nakon 40 godina, koji večeras stiže na pozornicu Gavelle – na sam rođendan velikoga pisca.

Prije deset godina na Visu je osnovana Memorijalna zbirka 'Ranko Marinković'. Njezini voditelji, u povodu 106. godišnjice rođenja tog velikana hrvatske književnosti, posvetili su mu književnu večer 'Marinković nas spaja: Kiklop nekad i danas': susret poznavatelja i poštovatelja njegova djela.

22. veljače 1913. - Rođen Ranko Marinković
Ovih su dana pod posebnom opsadom kazalište Gavella i njegov ansambl jer s velikim se nestrpljenjem očekuje večerašnja premijera 'Kiklopa' u režiji Saše Anočića, prva nakon godine 1976. kad je Kosta Spajić postavio istoimenu predstavu, prema Marinkovićevu romanu, jednom od najvećih proznih ostvarenja u hrvatskoj literaturi 20. stoljeća.

Nakon više od 40 godina na kazališnim daskama - 'Kiklop'

O Marinkoviću sve dostupne uspomene i artefakte vezane za njegov život i stvaralaštvo na njegovu rodnom Visu već deset godina skuplja Memorijalna zbirka 'Ranko Marinković': On je stvarno autor koji zaslužuje pozornost i mislim da mu mi prilazimo s dignitetom kao memorijalna zbirka. Pokušavamo nabavit sve što tako reći postoji o njemu,  kaže voditeljica Memorijalne zbirke 'Ranko Marinković' Anči Fabijanić.

Marinković bio je esejist, pripovjedač, romanopisac i dramatičar, uz čija se djela vežu sami superlativi - od 'Glorije', koja je odmah pedesetih proglašena najboljom suvremenom dramom, do najizdavanijih zbirki novela.

Večer posvećena Marinkoviću spaja Vis i Zagreb, mlade i stare… Ideja memorijalne zbirke je spajanje generacija, svih onih koji su imali priliku šjor Ranka slušati uživo i onih za koje on je tek ime iz lektire. Spajamo našu vlastitu prošlost i sadašnjost i ono što je bila izvedba Kiklopa 1976. godine,  napominje akademik Boris Senker.

Uzbuđenje među obožavateljima Ranka Marinkovića raste u očekivanju Melkiora, Maestra, Uga i Viviane koji će se ponovno naći na kazališnim daskama – u kazalištu Gavella večeras u 20 sati.

Radijsku adaptaciju 'Kiklopa' u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija potražite u Slušaonici Hrvatskoga radija.