Stari grad Plomin dobiva novo ruho

Nastavljena je obnova starog grada Plomina. Do početka ljeta bit će potpuno rekonstruirani bedemi pa će taj turistički biser općine Kršan, barem s vanjske strane poprimiti prvobitni izgled.

Dosad je potpuno obnovljena crkva svetog Jurja, a u posljednjih nekoliko godina za starogradsku jezgru iz proračuna je izdvojeno više od 3 milijuna kuna. Velik problem i dalje su nerazriješeni imovinskopravni odnosi. One zgrade čiji su vlasnici poznati ili su prodane, otkupljene ili su sanirane.

Obnovu čekaju stara škola i kino, a oživljavanju mjesta znatno pridonose manifestacije koje od proljeća do jeseni osmišljava turistička zajednica: u svibnju zvončić zove u Plomin, tijekom srpnja primorska večer te izložba Čentrina koja se lani pokazala kao jedna odlična ideja. Gostima je zanimljiva i župna crkva Blažene Djevice Marije, s vrijednom freskom i baroknim oltarom.

Plominskoj starogradskoj jezgri već postoje turistički apartmani, a za budućnost planiraju da se cijela starogradska jezgra pretvori u jedan difuzni hotel.

Posjetitelja je sve više. Lani je stari grad Plomin razgledalo njih oko 3500, dok je u cijeloj općini Kršan ostvareno 70.000 turističkih noćenja.