"Poklade su i ludi su dani, sada ima i žena pijani"

Sve do korizme diljem Slavonije njeguje se običaj pokladnog jahanja. U Tenji se tako okupilo čak šezdeset jahača i konjogojojaca s istoka Hrvatske.

Pokladno jahanje potječe iz vremena kada su vojnici na Savi čuvali granicu od Turaka i svečano odjeveni obilazili graničarske postaje i kolegama donosili jelo i piće, a pjesmom izazivali Turke s druge strane granice. U povratku, prolazili su kroz sela gdje su ih domaćini častili, a djevojke gledale mlade momke i koji od njih ima naljepšeg konja.

- Uz prikaz ovih pokladnih jahača, pokažemo i bogastvo naših nošnji, naše lipicance na koje možemo biti ponosni. I naravno kroz ovu manifestaciju promoviramo Slavoniju i našu tradiciju - kaže Josip Mihaljević, KUD "Josip Šošić" iz Tenja.

Tenjskim se sokacima orilo "Poklade su i ludi su dani, sada ima i žena pijani", mladi jahači ne spremaju se u nošnju bez razloga.

Da nema konjogojaca ovaj bi običaj nestao, a ljubav prema ovoj plemenitoj životinji podrazumijeva svakodnevnu brigu.

Svake je godine sve više jahača, što znači sigurnu budućnost konjogojstva, čuvanja starih običaja, ali i da će se sokacima i dalje u pretkorizmeno vrijeme pjevati "Poklade su molo janje moje, barem da su u godini troje, poklade su da pjevaju lole, a korizma da se babe mole."