Otočka priča o udruživanju snaga

Olib je jedan od onih otoka koji su toliko maleni i udaljeni, da na njima ostaju živjeti tek malobrojni, uglavnom stariji stanovnici. Oni mlađi koji se ipak zadrže na otoku, zato su puni ideja, koje pretaču u projekte. Čak šest ih je realizirano tijekom 2018.

- Kupili smo vozilo kojim možemo starijim ljudima dostavljati robu od dućana do kuće, kad im treba, i usput im napravimo ponešto po kući. Kako je naš čovjek koji to vozi i kućni majstor, onda im on popravi po kući što im treba, žarulju promijeni, namjesti programe na televiziji, Internet programira i tako to - priča Denis Kleva.

Podučavali su zainteresirane i napredne tehnike suhozida, sredstva su stizala iz Grada i Županije, a u Ministarstvu regionalnog razvoje prepoznata je ideja o genijalnoj pergoli:

- Ovdje imamo resurse - sunce, more i morsku travu imamo. I sad što od toga možemo napraviti pergolu. Ako onaj tip stavi klupu i na nju stavi ploču solarnu i jedan USB i onda je to pametna klupa, onda mi imamo genijalnu pergolu, jer naša pergola proizvodi kristaliziranu dobru vibru, proizvodi struju, ima u sebi jastuke od morske trave, možete u njima i spavati, imate i vezu sa internetom, imate naravno USB utičnica koliko god hoćete - priča Kleva.

I tako mašta se razigrala, ideja ne nedostaje. Od svih je možda najpoznatiji projekt "Trebam u gradu":

- Naša inicijativa je bila da netko s Oliba krene i na Premudi i Silbi pokupi ljudima kojima treba nešto obaviti u Zadru, da im to pokupi, da im uštedi vrijeme. I tako nekome pomoć i ušteda vremena, drugome posao...

Pogledajte otočku priču o udruživanju snaga!