Češki veleposlanik: Ja sam "Prag-purger"

Češka Republika zemlja je u kojoj živi oko 10 milijuna stanovnika. Zovu je zemljom piva i kristala. Nezavisna država postala je 1993. nakon što se tadašnja Čehoslovačka podijelila na dva konstitutivna dijela.

Njezini građani poznati su kao najveći europski ateisti - 90 posto Čeha ima završenu najmanje srednju školu, što je jedan od najvećih postotaka u EU. Češka je poznata po pivu i prirodnim izvorima. Brda i planine pokrivaju gotovo 95 posto zemlje. Glavni grad je Prag koji zovu grad s tisuću tornjeva, zlatni grad, krunom svijeta.

Nakon pada Željezne zavjese postao je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija. Zbog svoje arhitekture i šarma omiljena je lokacija međunarodnih filmaša. Iz te zanimljive zemlje dolazi češki veleposlanik Vladimir Zavazal, koji je u Hrvatsku stigao prije dvije i pol godine.

Umjesto da se vozi automobilom, Zagreb voli razgledavati pješke. Grad mu se jako sviđa jer ima mnogo zelenila i siguran je. Sviđaju mu se i naši kafići, a posebno pamti dobru atmosferu tijekom svjetskog nogometnog prvenstva. S velikim zanimanjem prati sve događaje vezane uz svemir. Napisao je i knjigu o astronautici. Veleposlanikovi interesi su raznoliki. Zahvaljujući poslu obišao je mnoge zemlje u kojima pronalazi inspiraciju za pisanje knjiga, zajedno sa svojom suprugom. Posebno ga oduševljava antička povijest.Nakon isteka mandata u Hrvatskoj veleposlanik će se vratiti u Prag jer sebe prije svega smatra Prag-purgerom.

S njim je za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" razgovarala Dubravka Žiljak: