Dean Sinovčić: Oscare osvojili filmovi s političkom porukom Trumpu

Gostujući u Studiju 4 nakon noćašnje 91. dodjele Oscara, filmski kritičar Dean Sinovčić komentirao je 'Zelenu knjigu: Vodič za život', koja je proglašena najboljim filmom, režiju nagrađenog redatelja filma 'Roma' Alfonsa Cuaróna, ali i političke poruke prisutne u nagrađenim djelima.

Snimku dodjele Oscara pogledajte večeras na HRT2 u 21:14!

Ove je godine dodjela Oscara bila upriličena bez voditelja, što je Sinovčić objasnio nespretnošću organizatora koji su u vidu imali komičara Kevina Harta, no nisu provjerili povijest njegovih loših šala, primjerice rasističke uvrede koje je objavljivao na Twitteru, a saznavši za njih odlučili su mu otkazati suradnju, na što se Hart i sam povukao te uputio ispriku javnosti.

- Ta situacija dovela je organizatore u vremensku stisku pa je odlučeno da ceremonija nema voditelja, što im je istovremeno pomoglo da skrate trajanje dodjele i podignu gledanostzaključio je Sinovčić.

A upravo je priča o rasizmu 'Zelena knjiga: Vodič za život' proglašena najboljim filmom, nakon što je osvojio i nagrade za sporednu mušku ulogu, koju je tumačio Mahershala Ali, te za originalni scenarij. 'Zelena knjiga' je u fotofinišu pobijedila film 'Roma', koji je, kako je rekao Sinovčić, dobio utješnu nagradu – onu za najboljeg redatelja uručenu Alfonsu Cuarónu.

- Što se tiče nagrade za najboljeg redatelja, tu nije bilo nikakvog iznenađenja, a što se tiče najboljeg filma, do posljednjeg trenutka se vagalo koji će film pobijediti. Kampanja je krenula u rujnu prošle godine i otada je favorit bila 'Zelena knjiga', međutim kako je vrijeme prolazilo i kako su neke udruge objavljivale svoje favorite, tako se činilo da 'Roma' sustiže i prestiže 'Zelenu knjigu'. Na kraju je 'Zelena knjiga' vjerojatno tek za djelić glasova članova Akademije pobijedilanapominje Dean Sinovčić koji smatra da bi oba ostvarenja zasluženo bili pobjednici.
Oscara za najbolji film dobila Zelena knjiga


Govoreći o novcu koji su kompanije potrošile na kampanju za Oscare, Sinovčić ističe da je producent filma 'Roma' Netflix uložio oko 25 milijuna dolara, a producenti 'Zelene knjige' upola manje.

- To nije čudno jer svake godine najveće kompanije pokušavaju 'pogurati' svoje kandidate za Oscara. Dokazano je, naime, da film ovjenčan tom nagradom u kinima postiže osjetno bolje rezultate,  kaže Sinovčić.

Oba filma imaju jasnu političku poruku, što je, mnogi smatraju, i svrha dodjele Oscara.

- 'Zelena knjiga' priča je o rasnoj netrpeljivosti, a takve elemente ima i 'Roma'. Oba se filma temelje na istinitom događaju: 'Zelena knjiga' na događajima s početka 60-ih godina prošloga stoljeća, o neobrazovanom, a možda i neotesanom bijelcu koji postaje vozač poznatog jazz-glazbenika Dona Shirleya, kojega je utjelovio nagrađeni Mahershala Ali, a sam naslov filma je, zapravo, popis uputa crncima iz tog vremena kako se ponašati u državama južnog dijela SAD-a, objašnjava Sinovčić.

- S druge strane, film 'Roma' događa se početkom 70-ih godina kad se u Meksiku osjećaju snažne tenzije jer je na vlasti bila stranka koja je svoj opstanak osiguravala nasilnim metodama, a posebno su drastičan odnos imali prema starosjediocima i zato je taj film važankomentira Sinovčić dodajući da je riječ o kućnoj pomoćnici, koja je i sama starosjedilac, i time je redatelj Cuarón u prvi plan stavio osobu koju je tadašnji režim ugnjetavao.

- Oba filma imaju snažnu poruku da smo svi jednaki bez obzira na boju kože ili podrijetlo i po tome su oba filma važna. Oscar uvijek prepoznaje politički važne filmovezaključuje Sinovčić ističući da oba ostvarenja imaju i jaku poruku za američkog predsjednika Donalda Trumpa uoči izbora. I ne samo ti filmovi, nego, primjerice i djelo Spikea Leeja 'Crni član KKKlana'. Ta ostvarenja nose poruku protivljenja dizanju zidova, ne samo prema Meksiku, nego i prema ljudima koji žive u SAD-u,  kaže Sinovčić.

Pogledajte gostovanje Deana Sinovčića u Studiju 4, tijekom kojega je izdvojio i najveći skandal dodjele za koji je bio odgovoran redatelj Spike Lee; imena ostalih nagrađenih filmaša pročitajte na našim internetskim stranicama, gdje donosimo i kritike nagrađenih filmova, a snimku dodjele Oscara emitiramo večeras u 21.15 na HRT2.