Povratak Zoje Odak na daske koje život znače

Prije pet godina Zoja Odak povukla se s kazališnih dasaka, ponajprije svog matičnog splitskog HNK-a, a onda je došla 'Kušnja' kojoj nije odoljela.

Kultna drama Arthura Millera, u nas poznatija kao 'Vještice iz Salema', na pozornicu je u subotu, 23. veljače, vratila nacionalnu dramsku prvakinju Zoju Odak. Posljednju premijeru Zoja Odak imala je prije pet godina, no dobrom tekstu i jednom pozivu nije mogla odoljeti.

U ovom slučaju me zaintrigirao tekst, koji je i danas aktualan, i na poziv redateljice Nenni Delmestre sam pomislila da bi bilo zanimljivo, uvjetno rečeno, vratiti se s Vješticama iz Salema,  komentira Zoja Odak koja tumači ulogu Rebecce Nurse.

'Kušnja' je tekst napisan prema stvarnom događaju s kraja 17. stoljeća, no u njemu autor progovara o antikomunističkoj histeriji koja je obuzela Sjedinjene Američke Države u vrijeme nastanka drame, pedesetih godina prošlog stoljeća.

To je samo metafora kojom se Miller poslužio da progovori o jednom puritanskom, represivnom, restriktivnom svijetu u kojem ljudi vrlo lako mogu biti optuženi za najapsurdnija zlodjela, a jedini način da se iskupe jest da lažno svjedoče. To je tekst o jednom ispitu savjesti, o kušnji u nekim najdramatičnijim ljudskim situacijama,  ističe redateljica Nenni Delmestre.

Ubijanje u ime Boga i države događa se i danas u svijetu, kao i prije sedamdesetak godina kada je Miller o tome pisao, stoga se ovo djelo, kažu kritičari, i dalje preklapa sa svakodnevicom.