U Osijeku premijerno izveden veličanstveni 'Othello'

Nakon više od pola stoljeća, na pozornici osječkoga HNK-a premijerno je izvedena Shakespeareova tragedija 'Othello'. Željelo se uprizoriti Shakespearea u novom vremenu u kojemu dominira slika, a život je sve brži.

Novo je čitanje na osječkoj pozornici rezultiralo predstavom s jakim glumačkim i vizualnim interpretacijama, koja je premijeru imala u petak, 22. veljače.

Tekst napisan prije 500 godina, valjalo je u novi kazališni slog prevesti mentalno, emotivno i tehnički. S pet sati, predstava je svedena na filmski napeta dva sata i sedam minuta, a u njoj se susreću sve kazališne poetike.

Od glazbe do pokreta, do dramskog teksta i skoro, evo, dozvolim si to reći, fenomenalnih glumačkih ostvarenja,  komentira redatelj, scenograf i koreograf Damir Zlatar Frey.

Glumci su odlučni u tvrdnji kako je riječ o predstavi koja pokazuje čistu ljubav prema njihovu poslu. O ulogama koje ih mijenjaju Aleksandar Bogdanović, koji je odigrao naslovnu ulogu kaže: Jednostavno, previše je u Shakespeareu mudrosti, emocija i zahtjevnih razumskih rješenja da bi ostali isti sutradan.

Nikada se u životu nisam dao toliko, koliko sam se dao sada, na ulozi Jaga,  dodaje, pak, Miroslav Čabraja.

Puna klasike, simbola, znakova i rituala, tragedija u kojoj se isprepleću nesigurnost, izdaja, ljubomora, osveta, pokajanje, u kazalište poziva sve naraštaje jer, nakon te potresne predstave, kažu u osječkom kazalištu, nitko neće ostati isti.