Izložba Gorana Trbuljaka koja se čita

U sklopu projekta Europska prijestolnica kulture 2020 riječka publika ima priliku, prvi put, upoznati rad Gorana Trbuljaka, našeg cijenjenog fotografa, filmaša i dizajnera.

'Nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika' naziv je izložbe u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a taj je ciklus Trbuljak izlagao na Pariškom bijenalu, u Beogradu, Novom Sadu i Zagrebu, a njegova retrospektiva u Bologni još uvijek traje.

Ta izložba, koja se čita, nastala je kroz fokus radova iz serije 'Ovojeizam', nastalih u razdoblju sedamdesetih godina, a koji se nadovezuju na ulične akcije umjetnika. Sve je počelo informacijama za sugrađane, koje su ključ izložbe Gorana Trbuljaka. Svaka je rečenica samostalno djelo.

Na velikim sam kućama ostavljao obavijesti poput 'stanari ove kuće su pametni i pošteni' jer me zanimalo kako dugo će takav tekst ostati na zgradi i tako se to onda dalje razvijalo. Rečenica na rečenicu, kroz niz godina,  prisjeća se Trbuljak.

Uređujući Trbuljakovu monografiju kustos Tevž Logar otkrio je tisuću takvih papira. Dvjestotinjak će ih ukoričiti u publikaciji, a na izložbi je završila polovina prikupljenih misli.

Ta selekcija je bila usmjerena željom da posjetitelj dobije pogled na sve razine Trbuljakova razmišljanja: od osobnih pozicija preko općenitih o umjetnosti do odnosa prema sistemu, galeriji ili muzeju,  objašnjava kustos izložbe Tevž Logar.

Izložbu 'Nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika' prate i predavanja, filmski program te radionice - sve do 12. svibnja.