Retrospektiva poljskog poete grafike prvi put u Zagrebu

Doajen poljske škole plakata Henryk Tomaszewski svojim je djelima snažno obilježio dizajn 20. stoljeća. Presjek njegova opusa prvi se put predstavlja u Zagrebu – u Domu HDLU-a.

Retrospektiva jednog od najvažnijih grafičkih dizajnera poslijeratne Poljske, ilustratora i pedagoga Henryka Tomaszewskog otvorena je sinoć u Galeriji Prsten HDLU-a.

Još prije rata stvorio je svoj jedinstveni vizualni jezik, a od sredine pedesetih postao najtraženiji autor za oblikovanje plakata za kazalište, film, umjetničke izložbe, muzeje. Djela kojima Henryk Tomaszewski ruši zadane klišeje, vrlo brzo postaju prepoznata kao nova i originalna i izvan granica tadašnje zatvorene Poljske.

On je u stvari postavio i osnove te poljske škole plakata, koja čini iskorak prema umjetnosti više negoli u dizajn. Ti plakati su autorski, crtački, slikarski,  komentira prof. art. Siniša Reberski s Katedre za grafiku zagrebačke ALU.

Izložba 'Henryk Tomaszewski - Poeta grafike' u Zagreb dolazi zahvaljujući suradnji HDLU-a i slovenske fundacije Brumen: Izložba s mnogo uspjeha putuje po svijetu, bila je najprije u Kini, pa u Švicarskoj, sada je ovdje, a držimo palčeve da otputuje i u New Yorkkaže članica Uprave fundacije Brumen Ajda Schmidt.

Malo dalje, u Galeriji PM HDLU-a, Ivana Filip predstavila se video-radovima, skulpturama i slikama naslovljenim 'What Do You Mean - You Love Animals?' kojima, kao ljubiteljica životinja, propituje ispravnost, odnosno pogrešnost čovjekove antropocentričnost i odnos prema životinjama: Tako da sam kroz te životinje i život došla do nekih saznanja o životinjama kao bićima u životinjskom tijelu,  objašnjava multimedijalna umjetnica Ivana Filip, koja je ustvrdila da sa životinjama možemo razmjenjivati i riječi i misli i emocije.