Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih

Borosane, kombinei i dvodijelni kompletići najuzbudljivijeg desetljeća 20. stoljeća na izložbi 'Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih', koja će biti otvorena večeras u 19 sati u Muzeju grada Zagreba.

Izložba u MGZ-u rezultat je planiranog prikupljanja građe za Zbirku mode, modnog pribora i tekstila, usmjerenog na drugu polovinu 20. stoljeća. Modni i odjevni predmeti u fundusu ne zadovoljavaju isključivo estetske kriterije, već ilustriraju povijest i svakodnevni život,  stoji u najavi izložbe.

Nastavljajući se na izložbe u zagrebačkim muzejima koje su tematizirale modu i odijevanje – 'Drugarica à la mode' (Muzej suvremene umjetnosti), 'Žuži Jelinek: Ambasador mode' (Muzej grada Zagreba) i 'Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost' (Muzej za umjetnost i obrt) - ovom je izložbom MGZ želio istražiti i prezentirati modne fenomene najuzbudljivijeg desetljeća 20. stoljeća na lokalnoj razini.

Moda je posljedica i produkt vremena, odraz društvenih, političkih, gospodarskih i kulturnih kretanja pa odjevni predmet nije moguće promatrati izvan tog konteksta. Izložbenim cjelinama nastojali smo razotkriti i posjetiteljima približiti modne utjecaje 1960-ih, proces kreacije i proizvodnje odjevnog predmeta, načine plasmana na tržištu te načine i okolnosti uporabe odjevnih predmeta od trenutka njihova dolaska do konzumenta,  poručuju autori izložbe.

Odjevni predmeti u svijesti naših sugrađana rijetko se promatraju kao potencijalni muzejski predmeti te je njihov put do muzejskih institucija dugotrajan i neizvjestan. Naime, iskustvo prikupljanja svjedoči da se najčešće čuva odjeća koja za vlasnika ima sentimentalnu vrijednost.

Također, češće se čuva svečana odjeća, a svakodnevna rijetko. I upravo je to bio jedan od izazova u pripremama izložbe jer nije bilo moguće predmetima potkrijepiti sve promjene i obilježja stilova 1960-ih godina,  ističu iz Muzeja grada Zagreba.

Izložba 'Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih' otvara se u 19 sati, a ostaje otvorena do 19.svibnja.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska detalje o izložbi doznala je od Maje Arčabić, autorice izložbe 'Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih':