Dirljiva i intrigantna priča poznate vokalne pedagoginje Margreet Honig

Zbog tragičnih nedaća za vrijeme rata glas Margreet Honig bio je oštećen. Upravo stoga, kao pedagoginja zna dobro kako pomoći pjevačima da izgrade svoj najdragocjeniji instrument - pjevački glas.

Ljudski glas nosi osjećaje, glazbeni je instrument i najbolji medij komunikacije, ali tek zajedno otkriva se smisao: pa koji je smisao pjevanja? Priča o karmelićankama, o Beethovenovoj Fantaziji za klavir i orkestar u koju skladatelj uključuje i zbor, te uz Bachovu Muku po Mateju otkriva kraj životne priče Margreet Honig.

Ciklus Oda-birano u dva dijela premijerno predstavlja nagrađeni nizozemski dokumentarac 'Smisao pjevanja' u kojem autor Fatos Vladi bilježi dirljivu i intrigantnu priču poznate vokalne pedagoginje Margreet Honig.

Dokumentarac prati njezinu životnu i glazbeničku priču, ali i otkriva fascinacije ljudskim glasom u svjedočanstvima drugih glazbenika - baritona Maartena Koningsbergera, avangardnog skladatelja JacobaTV, logopeda Roba Stallinga, dirigenta Klaasa Stoka i sopranistice Claron McFadden. Dokumentarac je u kategoriji Radio Music nagrađen posebnim priznanjem na prestižnome festivalu Prix Europa u Berlinu 2018. godine.

U prvome dijelu dokumentarca otkrivamo glas kao osjećaj odnosno najbolju mjeru ljudskih emocija, jer ne možemo pjevati dok plačemo, a ne možemo disati obuzeti jakim osjećajima. Bez disanja ne možemo pjevati, a poput disanja, istinski živimo kada pjevamo.

Drugi dio dokumentarca glas otkriva, pak, kao prenositelja poruke, glas koji mora biti jasan i nedvosmislen.

Prvi dio premijernog dokumentarca 'Smisao pjevanja' potražite u Slušaonici Hrvatskoga radija, a drugi dio emitiramo u sklopu ciklusa Oda-birano, danas, u utorak, u 18,15 sati na HR1.

Oda-birano