"Živim život bez nasilja"

Preventivnim programom "Živim život bez nasilja" MUP nastoji suzbiti vršnjačko nasilje te ono u obitelji. Rock grupa Adastra njihov je ambasador već godinama. Svojim javnim radom žele pomoći žrtvama nasilja, ali i onima koji su zbog različitih okolnosti završili u problematičnom društvu.

Edvard je otvorio srce vukovarskim srednjoškolcima i progovorio o svojoj nasilnoj prošlosti koja ga je odvela u Dom za odgoj djece i mladeži u Zagrebu.

- Imam peteročlanu obitelj. Otac je puno pio, mama se nije mogla brinuti za nas sve i nisam volio provoditi vrijeme doma. Ostajao sam vani do kasnih sati, sudjelovao u krađama i sukobima, govori Edvard Abazi.

Srećom to je sada iza njega. Nastupa s grupom Adastra i živi za glazbu.

- Htio sam steći neku disciplinu što će me pokrenuti. To je na početku bio nogomet, a sad je najviše glazba, rekao je Abazi.

Sve je krenulo s tim ubojstvima djece i nismo to mogli samo tako gledati. Nisam ni sanjao da će toliko toga biti, toliko smo već priredbi održali, govori Jeronim Marić, grupa Adastra.

Lani je u Hrvatskoj zabilježeno nešto više od 600 slučajeva vršnjačkog nasilja, 12% manje nego 2017-me. U Vukovarsko-srijemskoj županiji nasilja je također manje.

- Godinama radimo program smrtno nastradalom, Miroslavu Tunjiću koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja. Od te 2010. godine takvih slučajeva više nije bilo, istaknula je Sandra Veber, voditeljica Službe za prevenciju MUP-a.

Projektu su se odazvali učenici srednjih škola u Vukovaru i zajedno s organizatorima poslali poruku ljubavi i tolerancije.