Počinje obilježavanje 146. rođendana Marije Jurić Zagorke

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, kojim upravlja Centar za ženske studije, poziva sve zainteresirane da se, od danas do ponedjeljka, 4. ožujka priključe obilježavanju 146. Zagorkinog rođendana.

Program počinje u četvrtak Otvorenim vratima Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke na zagrebačkom Dolcu. Uz stručno vodstvo, posjetitelji će saznati informacije o Zagorkinom privatnom životu, književnoj karijeri, aktivističkom i feminističkom djelovanju te svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu. Isti program, u isto vrijeme, od 11 do 16 sati, ponavlja se i u nedjelju, 3. ožujka.

Petak, 1. ožujka poslijepodne rezerviran je za Zagorkarium, kviz namijenjen svim ljubiteljima i ljubiteljicama Zagorkina lika i djela. S obzirom na ograničeni prostor u Memorijalnom stanu, na kvizu će moći sudjelovati samo pet ekipa, pa organizator poziva da se požuri s prijavama. Prijaviti se može na email: zagorka@zenstud.hr ili slanjem SMS poruke i putem WhatsApp/Viber aplikacije na broj 098 433 121.

Za kviz se možete pripremiti i uz našu prošlogodišnju priču snimljenu u Zagorkinu stanu:
Zavirimo u memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Centar u ponedjeljak, 4. ožujka od 16 do 19, 30 sati poziva na radionicu čitanja Zagorkin Crveni ocean namijenjenu ženama starijim od 55 godina, znanje bilo koje vrste nije preduvjet za sudjelovanje. Broj sudionica je ograničen, pa Centar poziva da se zainteresirane sudionice čim prije prijave na iste adrese kao i za kviz.

Radionica se odvija u okviru projekta #Za BITI+54_Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost koju sufinacira Europski socijalni fond iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Kroz Crveni ocean, široj javnosti manje poznati roman, vodit će Milena Benini, poznavateljica i spisateljica znanstvene fantastike, dok će kviz i razgovor moderirati Vesna Barilar iz Centra za ženske studije.

A evo kako se pripremalo za lanjski Zagorkin rođendan:
Uoči 145. rođendana Marije Jurić Zagorke danas je živo u njezinom stanu