Zašto su 60-te najuzbudljivije modno desetljeće 20. stoljeća

Izložba 'Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina', koja je sinoć otvorena u Muzeju grada Zagreba, istražuje kako su žudnja za modernosti i nalikovanju na Zapad postali legitimni.

Te lude šezdesete - kada napokon žudnja za modernosti, nalikovanju na Zapad dizajnerskim ili mladenačkim krpicama, trapericama, minicama i pop-artom postaju prihvatljivi; kada zvijezdama postaju domaće kreatorice, cvjeta tekstilna modna industrija s domaćim kreatorima, a manekenke koje gledaju s vrlo popularnih modnih časopisa diktiraju kriterije ljepote.

Većina odjevnih predmeta iz tog razdoblja prvi je put izloženo u Muzeju grada Zagreba, posuđeno je iz različitih - službenih i privatnih izvora,  otkriva autorica koncepcije izložbe Maja Arčabić.

Pogledajte što je o izložbi Maja Arčabić rekla o izložbi gostujući u emisiji Kultura s nogu:Većina je ljudi tada živjela skromno: želje su u to vrijeme bile velike, a mogućnosti mnogo manje, ali potreba za modernim i lijepim odijevanjem, kao baština građanskog društva, odoljela je i ideologiji i ekonomskim problemima.

Zagreb ima tu sreću da, što je na izložbi vidljivo, postoji kontinuitet obrtničke proizvodnje, pa i krojačkih salona, koji su sačuvali tradiciju još iz razdoblja između dva rata. U poslijeratnom siromašnom periodu rekonstrukcije i snalaženja obrtnici i obrtnice pridonijeli su jako puno tome da se taj osjećaj za kulturu odijevanja sačuva,  komentira stručni savjetnik prof. Tonči Vladislavić.

Kustosi napominju da istraživanje provedeno tijekom priprema izložbe navodi na zaključak da su 60-te bile razdoblje napretka, reafirmacije građanske kulture u odijevanju - nakon čega, na globalnoj razini, padaju sve zapreke širenju modnih informacija.