Kako Ježurka Ježić luta lektirom

'Po šumi, širom, bez staze, puta Ježurka Ježić povazdan luta.' Iz obvezne lektire je već duže vremena prognan ali svaki put kad se rasprava o lektiri razbukta mnogi se sjete najpopularnije i dugovječnije slikovnice u Hrvatskoj – Ježeve kučice.

A kako je prema priči Branka Ćopića nedavno je snimljen i animirani film neki su možda pomislili kako je u obrani doma nepokolebljivi jež dokazao aktualnost i izborio pravo na povratak u školske klupe. No, prevarili su se.
Reakcije na popis lektire ne staju
Pitanje je hoće li i nastavnici, poput Ježurke, povazdan lutati kroz šumu suvremene književnosti jer novi kurikulum ostavlja im slobodu odabira djela suvremenih pisaca koja će obrađivati s učenicima.

O 'slučaju Ježić' ali i drugim temama vezanim za lektiru u emisiji Knjiga ili život, koju emitiramo utorkom na HRT3 te na usluzi HRTi, razgovarali smo s profesoricom hrvatskog jezika i članicom Stručne radne skupine za doradu kurikula hrvatskog jezika dr. sc. Marijanom Togonal i književnikom i predsjednikom Hrvatskog društva pisaca Zoranom Ferićem: