Violinmusic4all - jedinstvena metoda učenja sviranja violine

Glazba se ne može privatizirati niti je se može prisiliti da bude vlasništvom privilegirane manjine. Ona pripada svima. Nit je to koja je violinisticu Renatu Novoselec vodila kada je počela istraživati i osmišljavati metodu Violinmusic4all.

- Moje istraživanje je uvijek išlo negdje dalje, dublje. Što je to glazba? Što je to iza glazbe? Znači ne sam studij koji je, gdje se uči strogo sviranje violine, zanat pa umjetnost. Moja ideja je išla puno, puno dalje, kazala je.

"Život u tišini" nepravedno potiskuje razne emocije kod osoba koje glazbu ne mogu čuti, ističe Renata. Kako bi to promijenila, 13 godina proučavala je kako osobama s oštećenjem sluha donijela glazbu.

- Smatram da je violina zapravo do sada vrlo neiskorišteni instrument, u terapijske svrhe općenito. To što je ona smještena na ključnoj kosti je jako važna stvar. Zato što naša koža vibrira, osjeća vibracije. Naša krv je tekućina, ona stvara valove. Naše kosti, putem šupljine kostiju osjeća te valove. Zapravo oni čuju glazbu, dodala je.

Metodu je prvo pokazala u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj. Djeca koja do tada nisu imala nikakav doticaj s glazbom, prihvatila su svirati ovaj zahtjevan instrument. Nakon toga u projekt su se uključili i stariji polaznici.

Glazbeni notni zapis kao i sama glazba univerzalni je jezik cijeloga svijeta. Njezine granice u komunikaciji prelaze sva ograničenja i okvire. Ona postaje novim sredstvom komunikacije na međunarodnom nivou.

Ovakva metoda učenja sviranja violine jedinstvena je u svijetu. To su prepoznali i virtuozi svjetskoga glasa i kao ambasadori dobre volje daju potporu ovom projektu. Hrvatska je i na ovaj način, zahvaljujući Renati Novoselec, postala svjetski brend.