Koliko znate o bridžu?

Jeste li znali da je bridž kartaška igra koja, uz bezbrojne kombinacije, najviše razvija i održava mozak vitalnim. Baš zato prevencija je mnogih bolesti. Igrale su ga mnoge poznate osobe. Uvršten je i u olimpijski sport. Kod nas je došao sredinom prošlog stoljeća, i to u Samobor, i održao se do današnjih dana.

"Gluma je moj posao, a bridž je moja strast", davno je rekao poznati glumac Omar Sharif koji je - kao i Winston Churchell, Mahatma Gandi, Bill Gates, Martina Navratilova ili naši Semka Sokolović Bertok, Drago Diklić - obožavao bridž. A obožava ga i 600 aktivnih članova u našoj zemlji i više od 40 u sportskom bridž klubu Samobor.

Jedan od njih je i Zoran Majerić, koji više od pola stoljeća uživa igrajući ovu misaonu igru.

- Moram napomenuti da bridž nije igra s kartama, ona je puno više od toga. To je misaona igra, ona graniči sa svemirom koji nas okružuje. Karte su samo alat koji upotrebljavamo, komadić papira a sve ostalo je naš mozak koji djeluje zajedno s mozgom naših partnera zato se igra i zove bridž, spojnica između mozga dva partnera. Isto tako i naši protivnici za stolom, kazao je.

Igra je nastala u 19. st., u našu zemlju stigla je 50-ih godina prošlog stoljeća, i to baš u Samobor. Nazivaju je i šahom s kartama. Slučajnom podjelom 52-iju karata na dva suprotstavljena para slažu se kombinacije kojima nema kraja i koje se uče neprekidno.

1995. bridž je uvršten u olimpijske sportove. 2016. Samoborka Nikica Šver i njezina partnerica Marina Pilipović osvojile su 15. svjetske bridž igre, poznatije kao Olimpijadu bridža. U nekim je europskim zemljama bridž uvršten u redovitu nastavu. Kod nas se uči fakultativno na Fakultetu elektronike i računarstva. Izborni je predmet i u nekim školama. Bridž je prevencija mnogih bolesti.

Zbog toga što turniri traju dugo, bridž najčešće igraju oni koji imaju najviše vremena - umirovljenici. Bridž ima važnu ulogu u promociji turizma grada Samobora. Već se tradicionalno odražavaju turniri za fašnik, Martinje, Božić...

Osim što je dobar za mentalno zdravlje, ima i socijalnu komponentu. Uz ugodno druženje, obvezno je i uljudno ponašanje, bez vikanja, ljutnje ili napuštanja turnira. Oni koji ga počnu igrati, ističu u športskom bridž klubu Samobor, ne ostavljaju ga lako i igraju ga, šale se, do duboke starosti - do svemira.