Upoznajte profesora Darka Chudyja

Profesor je, otac četvero djece, suprug, pročelnik istaknutog Zavoda, zamjenik ravnatelja, i izniman neurokirurg. Njegovi operativni zahvati i stalno pomicanja granica u neurokirurgiji,  poznati su i u inozemstvu, a znanje rado prenosi i na mlađe kolege. U našoj rubrici profil stručnjaka, upoznajte profesora Darka Chudyja.

- Htio sam urologiju dok sam studirao, međutim, kasnije sam radio kod profesora Kostovića, pa sam onda nastavio sa proučavanjem, odnosno radom, gledao sam i zaljubio se u znanost o mozgu, neuroznanost, i onda je logičan slijed bio ako hoćeš kiruršku struku, a baviti se mozgom, onda je to neurokirurgija, rekao je.

Njegovi počeci vezani su za Odjel za neuroznanost Instituta Drago Perović gdje je od hvaljenog mentora sakupljao znanja i planirao put u inozemstvo. Tamo je proveo 15 godina, i za to razdoblje kaže kako ga je odgojilo i kao liječnika i kao neurokirurga.

U KB Dubravi, profesor Chudy pročelnik je Zavoda za neurokirugiju. Osim toga, zamjenik je i ravnatelja, što su, uz posao neurokirugije koji ga ispunjava, obveze i odgovornosti koji spremno prihvaća, pa mu administracija ne predstavlja veliko opterećenje. Ponosan je i na tim mladih stručnjaka za koje ima samo riječi hvale. A na preseljenje odjela, gdje smo ga i zatekli pri dolasku.

Osim školovanja mladih ljudi, kako na fakultetu, tako i na Zavodu, u planu, kao zamjenik ravnatelja i pročelnik, ima i vođenje statistike – koliko operacija izvode sve kriruške struke, i ravnomjernije utjecati na te iste brojke. Izazovi profesora Chudyja svakako su i pomicanje granica u dubinskoj mozgovnoj stimulaciji, a na privatnom planu, posvetiti se svojoj supruzi i četvero djece za koje kaže da njegovom životu, a tako i karijeri, daju energiju, inspiraciju i pozitivan smisao.