'Lagom': švedska životna filozofija

Postalo je svjetski trend, munjevito se širi globusom, a švedska je životna filozofija i način života i zove se 'lagom'. Šveđani se s tim rađaju, a nama se, da bismo to shvatili, nudi prijevod knjige 'Lagom' Linnee Dunne.

Kako živjeti ugodno? Kako živjeti zadovoljno? Kako živjeti sretno? Ukratko, kako živjeti kao Šveđanin? Linnea Dunne u knjizi kaže -  tako da živite i postupate uravnoteženo, umjereno, ničeg nema ni previše ni premalo. Odnosno, živite – 'lagom'.

Na hrvatskom bi jeziku to bilo – 'taman': Taman onako kako treba, taman u onoj mjeri u kojoj treba. Hrvatski zapravo ima tu riječ, pa nama u tom smislu nije sasvim strano,  objašnjava pročelnica Katedre za skandinavistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta dr. sc. Goranka Antunović.

Umjerenost u svim sferama života - savjetuje princip 'lagom': Osim što donosi uravnoteženost što se tiče potrošnje na automobile, stanove, odjeću ili kozmetiku, tu je i ekološka osviještenost i međuljudski odnosi koji su u posljednje vrijeme sve zapostavljeniji,  napominje Marko Hadjur iz izdavačke kuće Mozaik knjiga.

Švedska veleposlanica u RH Diana Helen Madunic najpozvanija je da autentično svjedoči o 'lagomu': Ponekad ljudi zovu Švedsku 'Zemljom lagoma' jer, zapravo ne postoji niti jedno područje ili sfera života ili društva gdje se ne bi primjenjivao 'lagom' i dobri životni principi.

A jedan nam je princip iz 'lagoma' itekako poznat - a to je da smo, i to nužno, kako se to lijepo kaže, umjereni u svekolikoj potrošnji - što se tiče idealnog prijevoda toga životnog principa, a to je da, na primjer, od prvog do prvog u mjesecu budemo 'taman' - o tome zasada tek možemo čitati.