Rođak Branka Ćopića godinama sam čuva vrelo Une

Neotkriveni biser Zadarske županije je vrelo rijeke Une, jedno od najdubljih u Europi. I dok je u BiH, koju mnogi povezuju s Unom, tok te rijeke - Nacionalni park s velikim brojem posjetitelja, u nas je to posebni rezervat, hidrološki spomenik, za koji, nezasluženo, malo tko zna.

Una je divlja, hladna i brza. Vrelo joj je dublje od 200 metara i jedno je od dubljih u Europi. Dušan Ćopić živi u selu nadomak rijeke, u Mečatu, i jedini je njegov stanovnik. Ovdje je rođen i već sedam godina vodi brigu o Vrelu Une.

- Ovdje radim kao rendžer, čistim, nabavljam, prodajem, goste uslužujem. Bavim se svačim, što god gostima treba kad naiđu, kaže Dušan. Gosti mu naiđu vrlo rijetko. Ljeti još netko tu i tamo, a zimi nitko. Oni koji dođu, iznenade se. Naročito stranci, koji ne mogu vjerovati da vodu Une jednostavno mogu zagrabiti i popiti.

Rendžer Dušan je obožavatelj Une, a u rodu je s autorom bezvremenske "Ježeve kućice" koja nas vraća u djetinjstvo - pokojnim Brankom Ćopićem. Naime, njegov djed i Branko Ćopić su prvi rođaci.

U susjednom selu uz Unu već gotovo 40 godina sama živi baka Vukosava. Dogodine će napuniti devedeset godina. Ne nosi naočale. Još tka te - cijepa kriruški precizno.