Pomicanje sata odlazi u prošlost

U proljeće 2021. ukida se zimsko i ljetno računanje vremena. Odlučio je to Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta, a odluku još trebaju potvrditi i euro-zastupnici. Odbor traži od zemalja članica da koordiniraju svoje odluke o tome koje će vrijeme zadržati, o čemu se moraju izjasniti do travnja iduće godine...

- Odbor EP-a ljetno i zimsko računanje vremena želi ukinuti 2021.


Sat ćemo pomicati još 5 puta. Nakon toga bi se i zdravlje nacije trebalo poboljšati. Jer sa svakim pomicanjem sata trpi i organizam.

Stručnjaci kažu, infarkti srca su češći u ponedjeljak nakon ljetnog mijenjanja vremena. No nemaju samo ljudi problema. Kokoši nesu manje jaja, krave daju manje mlijeka.

- Životinje to jako osjete jer one vole ustaljenost svaki dan šta rade u isto vrijeme da to bude točno jer čim to nije već je nervoza i smanjenje proizvodnje mlijeka - kaže stočar Mirko Katalenić.

A protiv vremenske nervoze su i gospodarstvenici:

- Prema anketama HGK gotovo 90 posto gospodarstvenika je za ukidanje pomicanja sata a kao glavne razloge navode zdravlje ljudi, izostanak uštede energije i općenito funkcioniranje na međunarodnom tržištu - izjavila je Martina Sokač Saraga, glasnogovornica HGK.

Sada treba odlučiti jesmo li za zimsko ili ljetno računanje vremena. O tome će zajednički sud morati donijeti brojni sektori - od turizma, prometa do energetike.

- Iz perspektive energetike i našeg funkcioniranja, funkcioniranja energetskog sustava trebalo bi ići za tim da se bilo kakva promjena uskladi s onim državama članicama koje su u istoj vremenskoj zoni kao i mi, dakle sa susjedima - smatra ministar Ćorić.

Dok većina zaziva ljetno računanje, s njime bismo zimi dan dočekali tek nakon 8 i 30. U ljetnim mjesecima bi nam sunce zalazilo praktički oko 9 navečer a ako bismo bili na zimskom računanju vremena onda bismo imali ekstrem da bi nam sunce ljeti izlazilo jako rano, u 4 ujutro.

Kako god odlučili - nakon 38 godina pomicanje sata odlazi u prošlost.