Prva likovna monografija za slijepe i slabovidne osobe

Monografija 'Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk' Nataše Jovičić prvo je izdanje u Hrvatskoj, koje umjetnička djela dočarava kroz zvuk i dodir.

Ako je umjetnost dostupna svima, zašto u muzeje i galerije ne dolaze slijepi i slabovidni? Kako im dočarati remek-djela slikarskih majstora o kojima su, možda, stotine puta čuli, ali nikad njihove slike vizualizirali?

Odgovor je jednostavan: povijest umjetnosti treba im dočarati kroz zvuk i dodir. Time se više od 10 godina bavi naša povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić, a kruna tog projekta je audio-taktilna knjiga - prva takva u Hrvatskoj.

Novom, jedinstvenom metodologijom plitkih reljefa i audiovodstva povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić uspjela je dočarati umjetničke slike slijepim i slabovidnim osobama. Svaku je predstavljenu sliku rastavila na pet dijelova.

- To je pet taktilnih dijagrama i svaki taktilni dijagram objašnjava jedan dio slike uz nužno audio vodstvo. Dakle, nije dovoljno da se samo dodiruju dijagrami, nego mora biti i zvuk koji vodi kroz sliku, objašnjava Nataša Jovičić.

Monografija nudi likovnu analizu i stručnu obradu deset slikarskih remek-djela iz nacionalne i svjetske kulturne baštine na hrvatskom i engleskom jeziku.

- Jako mi je drago i čestitam na tome što su taj napor, veliko znanje, istraživanje, entuzijazam i ljubav prema umjetnosti i ljubav prema čovjeku rezultirala ovakvom monografijom, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Nastala nakon desetljeća istraživanja i izložbene aktivnosti Nataše Jovičić diljem svijeta, 'Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk' prva je monografija koja zahvaljujući inovativnoj tehnologiji slijepim i slabovidnim osobama omogućuje obrazovanje i stjecanje znanja iz povijesti umjetnosti. Prvih trideset knjiga otkupit će Knjižnice grada Zagreba.