Koncert Antiphonusa uz hipnotizirajuće zvuke yaybahara

Jeste li ikad čuli za yaybahar - čudesni turski instrument koji spojem žica, opruga i bubnjeva stvara hipnotizirajući zvuk, sličan onomu digitalnog sintesajzera.

Izumio ga je Görkem Şen, koji je u Zagreb stigao na poziv Ansambla Antiphonus, na zajednički koncert - na koji su bili pozvani samo oni koji se ne boje hipnoze.

U punom atriju Muzeja za umjetnost i obrt glazbena je večer otvorena madrigalima talijanskog skladatelja Carla Gesualda da Venose. Taj aristokrat iz druge polovine 16. stoljeća bio je sjajan umjetnik pera, svirao je čembalo, gitaru i lutnju.

- Njegova je glazba toliko osebujna i komplicirana da se zapravo teško probija do izvođača koji moraju puno energije i umijeća uložiti da to ispadne kako treba, kaže umjetnički ravnatelj Ansambla Antiphonus Tomislav Fačini.

S dijagnozom glazbenog autista, Gesualdo je stvorio nevjerojatno djelo - pomalo zastrašujuće. Osobenjak, čiji se originalni primjerak prvotiska madrigala iz 1613. čuva u Muzičkoj akademiji u Zagrebu, bio je i ubojica iz strasti i vjerski fanatik koji se svakodnevno davao  bičevati.

Kako kaže maestro Fačini, slušanje njegove glazbe zahtijeva predah koji je omogućio je turski umjetnik Görkem Şen svirajući na yaybaharu.

- Veoma sam sretan što sam prvi put u Hrvatskoj, i što i ovdje mogu svirati instrument koji sam sam izumio. Volim putovati svijetom i svirati s različitim glazbenicima, kaže Görkem Şen.

Instrument od žica, opruga i bubnjeva stvara uhu ugodan zvuk natprirodne ljepote, a glazba osebujnog Gesualda nastala prije više od 4 stoljeća na najbolji se mogući način povezala sa sviranjem yaybahara koji zvukom mistične ljepote dodiruje daleku prošlost i priziva jedinstvo čovjeka, neba i zemlje.