Inženjer poljoprivrede s kiparskom opsesijom

Malo pilom, malo čekićem, pa dlijetom. I tako tisuće puta. Stjepan Dvorski iz Črnila, naselja kod Varaždinskih Toplica, po domaći Štef, inženjer je poljoprivrede, a kiparstvo mu je opsesija.

Stjepana Dvorskog zatekli smo kako od trupca stvara skulpturu velikana naive Ivana Rabuzina: Ideja je došla prošle godine na Rabuzinovim danima kad sam vidio tapiserije. Sinula mi je ideja da bih napraviti čitavu seriju Rabuzinovih reljefa, kaže Dvorski.

No, ne ide baš sve glatko. Ponekad ne može iz prve pogoditi određeno lice pa treba malo pričekati da se glava raščisti. Nekad mora napraviti pauzu i po mjesec dana ako ne može napraviti lice. Pa dođe sljedeći dan i napravi za pola sata ono za što mu je trebalo mjesec - dva.

Uz skulpturu Rabuzina, započeo je reljef Uskrsnuće. Za posljednju večeru trebala mu je cijela godina. Obožava sakralne teme. Posebno je ponosan na oltar crkve Svetog Antuna Padovanskog u Novom Marofu te reljef istoimena sveca visok pet metara.

Prvi je put izlagao 1986. u Novom Marofu, a prvu skulpturu napravio je tri godine prije toga na putu prema Kalniku. Sudjelovao je na mnogim kolonijama, potpisuje šezdesetak radova.

Nema galeriju pa u obiteljskoj kući čuva nekoliko skulptura, rezbarija. Mnogo je fotografskih zapisa jer su brojni radovi u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj pronašli svoj dom, a ima i onih od koji se ne rastaje.

Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska: