Peti Ženijalni dani u trideset kina diljem Hrvatske

Ženijalni dani, filmska manifestacija posvećena ženama koja se održava u povodu Međunarodnog dana žena, ove se godine održava peti put, od 7. ožujka do 10. ožujka, u 30 kina u 27 gradova, mjesta i otoka diljem zemlje.

- Za ovogodišnje izdanje odabrano je pet filmova različitih žanrova koji na različite načine tematiziraju mogućnost promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive, najavljeno je iz Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Kino mreže, organizatora Ženijalnih dana.

Na programu je svjetski festivalski hit, 'Halla ide u rat' (2018.), novi film ekscentričnog islandskog redatelja Benedikta Erlingssona, koji se opisuje kao 'otkačena ekološko-feministička akcijska komedija s neustrašivom eko-ratnicom u misiji spašavanja svijeta, ali i posvojenja djeteta iz Ukrajine'.

Nagrađivana dokumentaristica Mila Turajlić u filmu 'Druga strana svega' (2017.), kroz dvije priče, one o svojoj majci, aktivistkinji protiv Miloševića, i druge o njezinom beogradskom stanu podijeljenom za vrijeme nacionalizacije, donosi kroniku jedne građanske obitelji raspada jedne zemlje a ponajviše preispituje odgovornost svake generacije da se bori za vlastitu budućnost.

Judita Franković u filmu 'Dom' (2018.) Daria Pleića portretira mladu majku koja se mora izboriti za opstanak svoje obitelji kojoj prijeti deložacija i izbacivanje na ulicu zbog dugova investitora i prevare banaka.

Film 'Lada Kamenski' (2018.) Sare Hribar i Marka Šantića, komedija prepuna (auto)ironije i sarkazma, preispituje opće mjesto ženskog roda borbu za opstanak kako na tržištu rada tako i u svijetu skrojenom po muškim pravilima.

Premijeru je imao na 65. Pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobila nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, a od danas kreće u kino distribuciju.

Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Doris Šarić Kukuljica. Film je uvršten i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Samo nekoliko dana nakon američke premijere na 5. Ženijalnim danima u Kino mreži  bit će prikazan i znanstveno-fantastični blockbuster 'Kapetanica Marvel' (2019.), novi u nizu Marvelova serijala u kojem prvi put svijet spašava jedna super-junakinja. Zemlja se nalazi usred intergalaktičkog rata, a Carol Denvers (Brie Larson) moćna je heroina koja će presuditi u sukobu između dvije rase vanzemaljaca.