Projekt Crvenkapa - tragom senjskih uskoka

Projekt šivanja najveće Uskočke kape Crvenkape ovih je dana stigao i do Dubrovnika. Radi se o višegodišnjem interdisciplinarnom projektu kulturne i kreativne industrije naziva Crvenkapica. 

O kapi Crvenkapi ima malo stručnih elaborata, neke studije govore da senjska Crvenkapa vuče korijen iz ilirske nošnje. Cilj projekta je očuvanje, predstavljanje i brendiranje nacionalne kulturne baštine. Šiva se tako da se na otvorenim prostorima povezuju donirana platna. A ide se - tragom senjskih uskoka.

- Tako da smo bili  na izvorima otkud su na neki način uskoci krenuli, to je Hercegovina, u utvrdi herceg Stjepana Kosače. Bili smo u Otočcu, u Sisku, evo nas radosnih u Dubrovniku. Nakon toga idemo na prave izvore uskoka, a to je Klis, rekla je autorica projekta, senjska umjetnica Marija Zudenigo.

U Dubrovniku je domaćin projekta bila Umjetnička škola Luke Sorkočevića gdje su učenici, umjetnici i drugi zainteresirani na veliko crveno platno ispisivali svoje poruke i želje.

Poveznica među gradovima je i glavna poruka koja je svugdje ista.

- Pa zanimljivo je ustvari, nikad ne kažemo što trebate napisati, ali zanimljivo je da je uvijek poruka ljubavi, ali još zanimljivije da to mladi napišu. Znači ljubav nam je itekako potrebna, poručuje  Zudenigo.

Autorica kaže da projekt vodi nju, a ne ona njega pa se završetak još ne nazire. Crvenkapa će stoga i dalje povezivati hrvatske krajeve, a i šire.