Kako je razmišljao genijalni um?

Nakon što su otkupljeni od privatnog kolekcionara, 110 rukopisa Alberta Einsteina izloženo je u Jeruzalemu. Neki od njih dosad su se smatrali izgubljenima.

Kolekcija koja uključuje dosad neobjavljena i neistražena djela Alberta Einstena izložena je na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. 110 dokumenata na 140. obljetnicu njegova rođenja.

- Ovi dokumenti pokazuju kako je Einstein razmišljao, kako je radio. U njegovu rukopisu većinom su matematičke derivacije s veoma malo teksta. To su njegove bilješke, kada bi mu nešto sinulo, nova ideja, odmah bi sjeo i to zapisao - objašnjava Hanoch Gutfreund, profesor na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Rukopisi sadržavaju i dodatak teoriji ujedinjenih polja, koji nije viđen od 1930. Nobelovac je proveo desetljeća nastojeći povezati prirodne sile jednom teorijom. No u ovim spisima priznao je prijatelju i kolegi znanstveniku Bessou da nakon 50 godina predanosti ne razumije kvantnu prirodu svjetla.
- Još mnogo toga treba otkriti o kontekstu i sadržaju ovih stranica. Potrebna su još neka istraživanja, što samo po sebi pruža novi pogled, to je jako uzbudljivo - najavljuje profesor Gutfreund.

U kolekciji je i pismo iz 1935. u kojem znanstvenik svojem sinu piše da je zabrinut zbog jačanja nacizma. Rukopisi genija uvijek privuku mnogo pozornosti, ali i novca. 2017. Einstenovo pismo o Bogu prodano je za 2 milijuna 900 tisuća dolara.