Članice WHW-a postaju direktorice bečkog Kunsthallea

Odjel za kulturu Grada Beča imenovao je jučer članice zagrebačkoga kustoskog kolektiva Što, kako i za koga / WHW (Ivet Ćurlin, Natašu Ilić i Sabinu Sabolović) za nove direktorice bečkoga Kunsthallea. WHW je izabran između više od osamdeset kandidata iz cijelog svijeta.

Radi se o instituciji koja raspolaže s dva prostora smještena u samom centru Beča: velikom zgradom unutar kompleksa Museumsquartiera te manjim paviljonom na Karlsplatzu. Kunsthalle Wien osnovana je 1992. godine s namjerom da bude mjesto produkcije i izlaganja suvremene umjetnosti.

- Krećući od privremene strukture kontejnera, u međuvremenu je prerasla u ozbiljnu infrastrukturu koja proizvodi osam do devet ambicioznih izložbi godišnje, te ima opsežni program edukacije i izdavaštva, objavio je kolektiv WHW.

WHW je posao direktorica preuzeo na razdoblje od pet godina, a za to vrijeme Ana Dević će voditi WHW Akademiju i druge programe kolektiva u Zagrebu, u koje će i ostale članice kolektiva nastaviti biti uključene.

- WHW svoj predloženi program temelji na orijentaciji na teme relevantne u bečkom, regionalnom, i globalnom kontekstu; interesu za veze umjetnosti s društvenim i političkim kontekstom te na fokusu na nove umjetničke produkcije. Program namjeravamo razvijati kroz suradničke razmjene s nizom međunarodnih saveznika ali nas zanima i razgovor s neistomišljenicima te gradnja institucije koja je odgovorna prema napetostima i polarizacijama koje trenutno obilježavaju suvremeno društvo, pojašnjavaju iz WHW-a.

Budući da su to principi koje je WHW razvijao u svom radu u Zagrebu, to međunarodno priznanje doživljavaju u tužnom nesrazmjeru s lokalnom valorizacijom rada WHW-a.
- Kulturna politika godinama samo pogoršava uvjete u kojima radi WHW, kao i većina kolega s kulturne scene. WHW već pet godina vodi Galeriju Nova bez ugovora za prostor i bez reguliranog statusa, usprkos mnogim molbama Gradskom uredu za kulturu da razriješi ovaj problem s pozicije kulturne politike – vrednujući doprinos galerijskog programa zagrebačkoj sceni, upozorile su članice WHW-a.

Sredstva koja Grad Zagreb i Ministarstvo kulture daju za izložbeni program WHW-a, kustosice ocjenjuju toliko malenim da ne pokrivaju ni polovicu troškova čuvanja i tehničkog postava izložbi, te smatraju da se na taj način onemogućuje galeriji da bude upravo ono što je njena temeljna zadaća – podrška umjetnicima i proizvodnji novih umjetničkih radova.

- Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva već nekoliko godina nisko ocjenjuje relevantnost i utjecaj udruge WHW te nam odbija institucionalnu podršku koju, kao što znamo, prema njihovoj analizi zaslužuje niz udruga konzervativnog usmjerenja, komentiraju članice WHW-a.

U zaključku priopćenja novoimenovane direktorice bečkoga Kunsthallea ističu da bi činjenica da će još jedan vrlo aktivan doprinos lokalnoj kulturnoj produkciji biti preusmjeren na inozemstvo, trebao potaknuti nositelje kulturne politike u Hrvatskoj da preispitaju uvjete rada na kulturnoj sceni.