U Zagreb stiglo pulsko zvono koje je 600 godina ležalo pod zemljom

Priča koja je prije dvije godine osvanula u svim medijima o zvonu svetog Tome iz 15. stoljeća, koje je, potpuno sačuvano, pronađeno tijekom renoviranja zgrade Arheološkog muzeja u Puli - od sinoć je pred zagrebačkom publikom.

Mnogo je zanimljivih detalja na izložbi 'Crkva i zvono svetog Tome' u Arheološkom muzeju u Zagrebu jer ovakva otkrića rijetka su i u svjetskim razmjerima. Pronaći pod zemljom u cijelosti sačuvano zvono gotovo je nemoguće, a onda se tijekom radova na muzejskim podrumskim prostorijama pronađu čak dva brončana zvona, zakopana na dubini od samo dvadesetak centimetara.

Autori izložbe i kataloga su Željko Ujčić, viši kustos i Tatjana Bradara, muzejska savjetnica iz Arheološkog muzeja Istre u Puli.

Tatjana Bradara podsjetila je kako su u proljeće 2017. godine, u dvije podrumske prostorije Arheološkog muzeja Istre pronađena dva brončana zvona zakopana na dubini od dvadesetak centimetara ispod hodne površine, gdje se svakodnevno boravilo.

Jedno od dva zvona bilo je sačuvano i pripadalo je crkvi svetog Tome u Puli i ono se predstavlja izložbom, dok je drugo stotinjak godina starije i porijeklom s prostora Buzeta.

Bradara je rekla kako je obično kod arheoloških pronalazaka najveći izazov otkriti kada je neki predmet nastao, odakle potječe i tko ga je napravio, no s ovim zvonom nije bilo tako jer se ono samo razotkrilo.

Naime, na tom više od 360 kilograma teškom zvonu sačuvan je i reljefni znak majstora, koji je garantirao kvalitetu, te natpis: MCCCCXXV SALVATOR ME FECIT (Godine 1425. Salvator me učinio). Na zvonu je prikazan sveti Toma apostol.

- Majstor Salvator bio je iz poznate venecijanske zvonoljevačke obitelji Campanato, cijenjena venecijanska zvonoljevačka obitelj koja je radila za šire područje, uključivši Istru, Dalmaciju, Sloveniju, napomenula je Bradara.

- Malo je poznato da je sveti Toma nebeski zaštitnik Pule i Pulske biskupije, a njegovo štovanje izvire još iz ranokršćanskoga doba, on je simbol vjerovanja u Kristovo uskrsnuće, rekao je Ujčić na otvorenju izložbe.

Dodao je kako se Crkva svetog Tome apostola nalazila između katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i ulice Pietra Kandlera, a ondje je 1860. pronađen oltarni grob iz kojega su danas očuvana samo dva relikvijara koji se danas nalaze u Muzeju povijesti umjetnosti u Beču.

Ujčić je izrazio nadu da će se jednog dana 'u čast i slavu pulskog zaštitnika' u Puli postaviti Arheološki park.

Izložba u zagrebačkom Arheološkom muzeju ostaje otvorena do 28. travnja.