24. ožujka 1868. - Rođen Stjepan Miletić

Na današnji dan 1868. u Zagrebu je rođen Stjepan Miletić, kazališni intendant, redatelj i kritičar. Umro je u Münchenu 8. rujna 1908.

Studirao je filozofiju u Beču. Od mladih dana piše kazališne i književne prikaze te kazališne komade koji su izvođeni na zagrebačkoj pozornici. Preuzevši upravu HNK u Zagrebu proveo je niz administrativnih, tehničkih i umjetničkih reformi: uveo funkciju intendanta, električnu rasvjetu, obnovio operu, osnovao prvu glumačku školu u Hrvatskoj te preselio kazalište u novu zgradu.

Dolazak Miletića na čelo Hrvatskoga narodnog kazališta poklopio se s preseljenjem na novu kazališnu scenu, što je omogućilo daljnji razvoj kazališne umjetnosti. Repertoar je znatno obogaćen, prvi put se izvode grčki klasici, Shakespeare je sve češće na repertoaru, a dramskom stvaralaštvu, koje dobiva iznimnu pozornost, posvećuju se mnogi hrvatski pisci: M. Bogović, J. E. Tomić, E. Kumičić, A.Tresić-Pavičić, I. Vojnović, M. C. Nehajev, S. Tucić, M. J. Zagorka, M. Ogrizović, V. C. Emin, F. Galović, J. Kosor i drugi.

Svoj rad na usavršavanju jezika te modernizaciji stila i poboljšanju repertoara zagrebačkog teatra Miletić je prikazao u knjizi Hrvatsko glumište. Autor je nekoliko drama i libreta, a bio je starješina Saveza hrvatskih sokolskih društava.
Ljubiti uvijek samo jednu ženu - često je i to previše, znao je reći...