Do sada nepoznati dnevnički zapisi Aleksandra Flakera

Nakon gotovo 70 godina objavljeni su dnevnički zapisi profesora emeritusa Aleksandra Flakera, jednog od naših najcjenjenijih slavista i književnih povjesničara.

Prije devet godina preminuo je profesor emeritus Aleksandar Flaker. Kao vrhunski stručnjak, znanstvenik i predavač, poznavatelj desetak jezika, bio je rado viđen gost na mnogim svjetskim sveučilištima. Zagrebački Filozofski fakultet bio mu je drugi dom, a sada je to mjesto na kojem je predstavljen njegov svojevrsni dnevnik.

'Bez linije, Volendamom iz Nizozemske u Sjevernu Ameriku 1950. i 1951.' putopisne su bilješke, koje je sam autor - u drugome zapisu - odredio kao čas dnevnik, čas izvještaj. Ovi zapisi, kao i crteži kojima su popraćeni, do sada nisu bili poznati javnosti.

- Knjigu smo našli u njegovim ormarima i odmah sam znala o čemu se radi, jer taj put je spominjao u razgovorima jako često i očito je imao jako velik utjecaj na njega, otkriva kći Gorana Flaker.

Povjesničar Tvrtko Jakovina napominje da Flaker pokazuje kako je Europa bila puno veća i kako je svijet bio beskrajno veći pedesetih godina: Tada ste morali putovati najprije do Švicarske pa onda do Nizozemske pa sjesti na brod pa je to trajalo danima, kaže Jakovina.

Profesor Flaker predavao je, osim na matičnom Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i na brojnim svjetskim sveučilištima.

- Smatram da je u našim okvirima profesor Flaker bio ono i ostao ono što je Roman Jakobson za modernu filologiju u dvadesetome stoljeću, ističe anglistica Tatjana Jukić.

Knjiga 'Bez linije' pruža nam uvid u razmišljanja Aleksandra Flakera, razgovore sa studentima na američkim sveučilištima, i svojevrstan nam je podsjetnik na hvaljenog profesora koji je bio veliki znanstveni autoritet.