Zašto bi mladi trebali izaći na izbore za EP?

Informacijski centar Europe direct organizirao je u Osijeku debatu srednjoškolaca završnih razreda na temu izlaska na izbore za Europski parlament. Predstavljena je i nepolitična kampanja Europskog parlamenta "Ovaj puta glasam" za izbore 26. svibnja ove godine.

Srednjoškolci završnih razreda 5 osječkih srednjih škola i jedne iz Donjeg Miholjca sudjelovalo je na debati raspravljajući o tome zašto bi mladi trebali izaći na izbore. Ideja kampanje nije biranje strana već informiranje javnosti, poglavito mladih da izađu na izbore i glasuju za Europski parlament.

- Prema našim izvorima čak 60% građana Hrvatske misli kako ulazak u uniju donosi više dobra, no na prošle ih je izbore izašlo samo 25%, od toga samo 13% mladih. Kampanjom želimo skrenuti pozornost mladima da i o njihovom izlasku na izbore ovisi što će im donijeti budućnost jer čak 70 % odluka koje se donesu u EU parlamanetu izravno se primjenjuje u Hravtskoj, rekao je Tomislav Korman iz Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj. Istaknuo je kako se dodatne informacije mogu naći na mrežnim stranicama "I Ovaj put glasam.eu" te na stranici "Što Europa čini za mene" gdje se doslovno vidi što Europa čini na lokalnoj razini i kojim projektima poboljšava živog građana. Na turneji po Slavonji su tri dana, a onda idu u Istru, Dalmaciju i Središnju Hrvatsku.

U debati su sudjelovali učenici Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, Medicinska škola Osijek, Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek, Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas" Osijek i Srednja škola Donji Miholjac.

Na prošle je europske izbore izašlo oko 25 % građana i samo 13 % mladih. Izlaskom na europske izbore u svibnju 2019. građani biraju 705 zastupnika koji će ih predstavljati u Parlamentu do 2024. Hrvatska će imati 12 zastupnika.